Slovenija
1823 ogledov

Šolniki: Do tega datuma stavke ne bo, potem pa ...

Branimir Štrukelj Saša Despot
Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) za zdaj ni določil datuma nadaljevanja stavkovnih aktivnosti.

Sindikat bo političnim strankam posredoval svoje stavkovne zahteve in pričakuje, da se bodo stranke opredelile do vsake od zahtev do 5. aprila. Ko bodo prejeli odgovore, bo glavni stavkovni odbor presodil, kako naprej.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so stavkali 9. marca, vendar pa stavka tudi po tem datumu ni bila preklicana in tudi ni zamrznjena za čas po volitvah. Zaposleni se po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja lahko kadarkoli odločijo za njeno aktivno fazo. Odgovori političnih strank pa bodo zelo pomembni pri tem, kako bodo ravnali naprej.

Po Štrukljevih besedah se je 9. marca stavke udeležilo najmanj toliko zaposlenih, kot se jih je za stavko izreklo, verjetno pa celo več. Pri tem pa je bilo "povsem jasno čutiti pritiske na stavkajoče in poskuse omejevanja ali nevtralizacije stavke s strani oblasti".

Branimir Štrukelj Slovenija Sindikalisti: Ministrstvo nam je pripravilo zasedo!

Povprečna plača nižja kot drugje v javnem sektorju

Vlada in ministrstvo za izobraževanje z zavračanjem pogajanj o izboljšanju plač po Štrukljevih besedah sporočata, da jim je vseeno, kaj se dogaja s pomočnicami vzgojiteljic predšolskih otrok, ki imajo začetno plačo nižjo od minimalne, ter kuharji, hišniki, spremljevalci otrok z gibalnimi ovirami, računovodji, poslovnimi sekretarji, tajnicami, torej več kot 12.000 zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, ki prejemajo minimalno plačo.

Izpostavil je tudi, da je povprečna plača v vzgoji in izobraževanju zaostala za povprečno plačo v drugih delih javnega sektorja, kjer so bili v zadnjih letih deležni izboljšav. Povprečna bruto plača v Slovenskih vojski znaša 2643 evrov, učiteljev v osnovnih in srednjih šolah ter drugih strokovnih delavcev (knjižničarjev in svetovalnih delavcev) pa je približno sto evrov nižja, je navedel Štrukelj.

Ko k temu dodamo dejstvo, da ima v Slovenski vojski več kot 70 odstotkov poklicno ali srednjo izobrazbo, več kot 90 odstotkov učiteljev in strokovnih delavcev pa ima univerzitetno izobrazbo, je po Štrukljevih besedah očitno razvrednotenje pedagoškega dela.

razred učilnica tabla | Avtor: Profimedia Profimedia

Nepripravljenost za reševanje problemov

Pri tem ocenjuje, da je podcenjevanje pedagoškega dela mogoče spremljati skozi celotno obdobje zadnje vlade in da tudi nepripravljenost za reševanje problemov v vzgoji in izobraževanju, medtem ko so v nekaterih drugih delih javnega sektorja nekatere probleme rešili, kaže na neko "povsem ciljano, zavestno zniževanje pomena vloge javnega izobraževanja v Sloveniji".

"V tem mandatu ni bilo o javnem izobraževanju kot zelo kakovostnem v primerjavi z javnimi izobraževanji v drugih evropskih državah rečeno praktično nič," ugotavlja Štrukelj. Nizke plače, slabše vrednotenje dela je po njegovem mnenju "zgolj kolateralna škoda", medtem ko je glavni cilj marginalizacija javnega izobraževanja.

Podpora pobudi Inštituta 8. marec

Na seji glavnega stavkovnega odbora so sicer podprli tudi pobudo Inštituta 8. marec za vložitev zakona, s katerim bi odpravili nekatere ukrepe oblasti, sprejete v zadnjih dveh letih. V zakonu, ki ga namerava civilna družba vložiti s podporo 5000 podpisov državljanov, je za Sviz pomemben predvsem del, s katerim bi vrnili prejšnja razmerja v sestavi svetov šol in vrtcev.

Članstvo bodo tako pozvali, da prispeva k vložitvi tega zakona. Prav tako so se določili podpreti podnebne proteste mladih, ki bodo v petek. Člane, ki takrat ne bodo imeli delovnih obremenitev, pozivajo, naj ta opozorila mladih podprejo tudi s svojo udeležbo, je še povedal Štrukelj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Pepe007 15:21 23.marec 2022.

    Nelegalno vpletanje sindikata v volilni postopek.

  • Plavi-mil 15:19 23.marec 2022.

    A ta pavijan še ne bo dal miru, vsi smo videli spisek ASTRONOMSKIH plač teh šolnikov, če jim pri teh visokih plačah ni kaj prav, si lahko najdejo drugo službo, ampak ne gre, ker niso nikjer drugje zaposlivi.

  • marko345 15:00 23.marec 2022.

    Šolnikom sporočam, da kdor za tako plačo noče delat, naj da odpoved. Veliko profesorjev honorarno predava isto snov na večih fakultetah, jezikoslovci za honorarje prevajajo, so sodni tolmači, čistilke čistijo po domovih za keš, ipd. Za vse so dokazi nić bat.