Slovenija
1505 ogledov

Šolska spričevala bodo dobila še dodatno vrstico

Spričevala Žurnal24 main
Ministrstvo te dni množično spreminja vsa spričevala in diplome, a se kaj dosti ne bodo spremenila. Dodajajo jim le eno dodatno vrstico.

Vsi spremenjeni pravilniki o obrazcih javnih listin namreč le sledijo zakona o slovenskem ogrodju kvalifikacij, ki je začel veljati v začetku letošnjega januarja.

Kot so nam pojasnili ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, bo na obrazcih javnih listin po novem vpisana tudi raven pridobljene kvalifikacije po SOK in EOK. SOK je enotni sistem kvalifikacij v Sloveniji za razvrščanje kvalifikacij v ravni glede na učne izide, EOK pa je evropsko referenčno ogrodje, ki povezuje sisteme kvalifikacij različnih držav in deluje kot orodje za primerjavo teh kvalifikacij.

Na ta način naj bi kvalifikacije med različnimi sistemi in državami v Evropi postale lažje berljive in bolj razumljive. EOK ima osem referenčnih ravni, ki obsegajo celoten razpon kvalifikacij, od osnovne (raven 1, npr. izkaz o opravljeni OŠ) do visoke (raven 8, npr. doktorat).

S to vsebino se dopolnjujejo naslednji obrazci javnih listin: spričevalo o končanem razredu osnovne šole (številčno), zaključno spričevalo osnovne šole in izpis iz evidence (nadomestna javna listina), pri vseh obrazcih javnih listin pa se spreminja letnica.


Komentarjev 5
  • Undertaker 12:01 25.april 2016.

    Premalo, kot kaže. Če bi popil dovolj, ne bi kvasil takih neumnosti. Kaže, da je to en teh razvajencev.

  • Undertaker 12:01 25.april 2016.

    Premalo, kot kaže. Če bi popil dovolj, ne bi kvasil takih neumnosti. Kaže, da je to en teh razvajencev.

  • punca05 10:54 25.april 2016.

    Janez-53...ima čisto prav! Mafija pokvarjena, samo služi s stalnim spreminjanjem obrazcev!