Slovenija
14671 ogledov

Končno uradno! Sprememba, ki je bodo šolarji veseli!

Šolarji Saša Despot
Zdaj je uradno, sprememba stopi v veljavo že z naslednjim šolskim letom.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v uradnem listu objavilo spremembe pravilnikov o šolskem koledarju za osnovne in glasbene šole, po katerih bo lahko minister določil, da šolam prostega dneva pouka ni treba nadomeščati. S tem se želi ministrstvo izogniti nadomeščanjem pouka ob sobotah. 

V šolskem letu, ki se izteka, so šolarji dvakrat nadomeščali pouk v soboto. Konec septembra so nadomeščali pouk, ki je odpadel 24. decembra, v soboto, 11. maja, pa pouk, ki je odpadel 3. maja. Tretja delovna sobota v tem šolskem letu pa je bila potrebna za zagotovitev minimalnega števila dni pouka. 

Zakonodaja namreč določa, da pouk v šolskem letu traja največ 38 tednov po pet dni v tednu, a ne manj kot skupno 189 dni. Če omenjeni pogoj ni izpolnjen, morajo šole manjkajoče dni nadomeščati v soboto. 

Po danes objavljenih spremembah pouka ne bo treba več nadomeščati, če se bo tako odločil minister. Po novem ne bo več določeno najmanjše število dni pouka, ampak le datum začetka in konca šolskega leta. "Zaradi vsakoletnega spreminjanja koledarja se dnevi začetka in konca pouka namreč težko ujamejo s številom tednov pouka, prav tako prihaja do odstopanj pri določitvi najmanjšega števila dni pouka. Tudi v praksi se je izkazalo, da omejitev števila tednov in hkrati dni pouka ni smiselna oziroma ni potrebna, saj je že podana omejitev pouka z opredelitvijo trajanja dveh ocenjevalnih obdobij, znotraj katerih je šola dolžna realizirati učne načrte v skladu s predmetnikom," so odločitev pojasnili na ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • martin712 23:56 12.junij 2019.

    Ajde vsi delat v šolo! Mogoče bo kmalu že 4 mesece počitnic :P

  • Avatar jezeran
    jezeran 06:09 08.junij 2019.

    kakšen dan več pri že 3 mesecih letnega dopusta se ne bo poznalo

  • jakec1575 22:21 07.junij 2019.

    Torej se 1 mesecna stavka vec ne nadomesca. super za sindikat.