Slovenija
100 ogledov

Šoltes ne bo minister za zdravje

<slovenija>06.02.08...racunsko sodisce...RS...igor soltes...foto: anze pet Anže Petkovšek
Šoltes razočaran, da "v nekaterih strankah še vedno niso sposobni, ali pripravljeni presegati ozkih strankarskih interesov."

Kandidat za ministra za zdravje Igor Šoltesje sporočil, da ne bo kandidiral za ministra za zdravje. Kot je zapisal v obsežni izjavi, je z velikim obžalovanjem spremljal nekatere reakcije koalicijskih strankarskih veljakov.

"Zelo jasno se je pokazalo, da v nekaterih strankah še vedno niso sposobni, ali pripravljeni presegati ozkih strankarskih interesov. Vsebina posameznih dokaj žaljivih izjav, me je tudi prepričala, da bi podobno reakcijo politike lahko pričakoval vsak kandidat, ki bi prihajal izven okvirjev trenutno vladajoče partitokracije. Tak odnos tudi jasno kaže, da enotnosti glede možnega sodelovanja v vladi, izven kvotnega sistema, v koaliciji ni, kar pa je nujen pogoj za izvedbo učinkovite reforme in za učinkovit obračun zoper korupcijo v zdravstvu," je zapisal.

Reforma obsojena na neuspeh

Zato se je predsednici vlade in predstavnikom zdravniške stroke zahvalil za izkazano podporo in zaupanje ter sporočil, da ponujene kandidature ne more sprejeti, saj bi bila zdravstvena reforma, kot daleč najpomembnejši projekt ministrstva, pod takšnimi pogoji, že vnaprej obsojena na neuspeh. "Odločitve nisem želel odlagati, saj sem prepričan, da država potrebuje ministra za zdravje čim prej. Koalicija bo zdaj torej lahko nadaljevala iskanje za strankarsko politiko primernejšega kandidata," dodaja.

Rad bi družbeno soglasje

Šoltes je prepričan, da je zdravstvena reforma tako pomemben in državotvoren projekt, da je za njeno učinkovito izvedbo potrebno najširše družbeno soglasje. Meni, da ga je potrebno poiskati tako v stroki, kot med državljankami in državljani, uporabniki zdravstvenih storitev, najprej pa seveda v politiki, kjer mora to soglasje bistveno presegati ozke strankarske okvirje. Tako koalicijskih kot opozocijskih strank. "Na simbolični ravni to pomeni tudi iskanje ekipe najkompetentnejših posameznikov, ne glede na njihovo politično ali svetovno nazorsko prepričanje. Sam sem se bil pripravljen na tak način spoprijeti s tem zahtevnim izzivom," je zapisal.

Komentarjev 7
  • graff 16:16 20.januar 2014.

    Glavni nasprotnik Šoltesa, je boter TEŠ 6, vodja SD in zagovornik SD-evejega šaleškega lobija, g. Igor Lukšič. Se ve zakaj, tudi o Tešu, Šoltes ve marsikaj, kar bi Igorčku pred volitvami utegnilo škodovati.Nauk zgodbe; Igor Lukšič s svojo politiko ...prikaži večo škodi SD , njenemu visokemu javnomnenjskemu položaju in to v zelo turbolentnem času, a kaj je prav in ni naj znotraj stranke sami razčistijo.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 13:08 20.januar 2014.

    Daj Dragec,ponavljaš se.Upam da ti bo Janša enkrat sosed.

  • Villa 12:04 20.januar 2014.

    Seveda ne bo Šoltes minister za zdravsvo, ker je to mesto obljubljebno Lejli Hercegovac. To s Šoltesom je bila samo finta.