Slovenija
55 ogledov

Soočenje predsedniških kandidatov

Soočenje na POP TV
1/7
Miro Majcen/24ur.com
Soočenje predsedniških kandidatov. Pahor: Če v očeh ljudi nisem najboljši, si ne zaslužim biti njihov predsednik. Türk: Sem predsednik, ki dela po svoji vesti. Zver: Poraz bi vzel tudi kot osebni poraz.

Na POP TV je potekalo soočenje predsedniških kandidatov, vendar so se tokrat kandidati predstavili posamično.

Nič o stricih iz ozadja

Prvi je bil na vrsti Borut Pahor. "Ja, sreča se je vrnila. Zdaj se imam lepo," je dejal ob koncu svojega nastopa in spomnil, da je bil takrat, ko je javno rekel, da si spet želi biti srečen, zelo razočaran nad situacijo.

Na vprašanje, kdo so strici iz ozadja, je Pahor odklonil, da bi naštel imena. Poudaril je, da je vedno govoril o vsebini problema in ne o samih imenih.

"Imate mojo zrelost, ki je pred štirimi leti nisem imel," je odgovoril na vprašanje, kakšna je garancija, da ne bo ponavljal napak, kot jih je storil v premierskem mandatu.

Izpostavljal je svojo vizijo skupnega delovanja in premagovanja razlik. "Težko," pa je bil odgovor na vprašanje, kako bi vodjo koalicije in opozicije, Janeza Janšo in Zorana Jankovića, pripravil k sodelovanju: "Ne bosta sodelovala zato, ker se imata rada, ampak zato, ker ne bo izbire."

V pogovoru je pritrdil dejstvu, da je njegova nekdanja vodja kabineta Simona Dimic dobila tako ugoden kredit, ki ga drugi državljani ne bi mogli, in dodal, da je enaka pred zakonom, kot vsi drugi. Dimičevo je označil za "sopotnico, navdih in prijateljico", s katero sta še vedno v stikih.

Znova obžaloval nerodnost "drugorazrednosti"

"Sem predsednik, ki dela po svoji vesti, posluša ljudi, je navajen na dialog, a opaža tudi dvoličnosti v slovenski politiki," je ob koncu svojega nastopa dejal Danilo Türk

Tudi tokrat se Türk ni mogel izogniti vprašanju glede svoje izjave o tem, da so povojni poboji drugorazredna tema: "Danes besede ne bi ponovil, obžaloval sem že nerodnost te izjave, ki je bila nekoliko odrezava."

Obžaloval je tudi razvpiti let v Bosno in Hercegovino, za katerega so v uradu odšteli 89.000 evrov. Opravičil pa se ni: "Zakaj bi se opravičeval za napako drugih? Za to sem izvedel kasneje, obžaloval, uvedli smo ukrepe." Očitek, da je predsednik, ki deli, je zavrnil.

"Razlika je v načinu dela. Predlagam umiritev strasti in bolj pameten dogovor," pa je bilo pojasnilo, zakaj tako drugače predstavlja gospodarsko stališče od premierja Janše.

Türk je vztrajal na svojem stališču, da so Stožice dober projekt, ki so "dale veliko Ljubljani in Sloveniji". O vseh očitanih nepravilnostih, povezanih z gradnjo, pa meni, da je treba nepravilnosti razčistiti ter da bodo preiskave pokazale, ali je bilo kaj narobe.

Zavrnil je, da bi v primeru sodelovanja z Vasilko Sancin prišlo do konflikta interesov. Dejal je, da je imela pogodbo in je svoje delo opravila dobro.

Premiki možni tudi brez Pozitivne Slovenije

Zadnji je na vprašanja odgovarjal Milan Zver. Na vprašanje, kako bi kot predsednik države za isto mizo spravil Jankovića in Janšo, je odvrnil, da bi poskusil, "čeprav je v zadnjih dneh Janković naredil še večji prepad med koalicijo in opozicijo" in dodal, da so "premiki pa se lahko zgodijo tudi brez Jankovićeve PS".

V nadaljevanju pogovora je dejal, da dopušča možnost, da je sedanji predsednik Türk sodeloval z opozicijo pri zahtevah za referenduma, "zakaj bi se sicer odzval tako pozno".

Najbolj ga navdihujejo žena, otroci in vnuki, ki bi jim rad zapustil stabilno državo. "Poraz bi vzel tudi kot osebni poraz," pravi in dodaja, da bo, če ne zmaga na volitvah, korenito premislil o svoji nadaljnji politični karieri. "Ne vem, mislim, da ne," pa je bil odgovor na namigovanja, da naj bi v primeru poraza postal evropski komisar, ki ga sicer predlaga vlada. Dejal je, da je tudi sam slišal govorice o tem, vendar ni bil "aktivno udeležen v pogovorih".

Na očitke, da ima njegova soproga prednost le zaradi tega, ker je njegova soproga, je odgovoril, da bi dosegla vse to, tudi če ne bi bila njegova žena. "Zveza z mano ji kvečjemu dela težave in jo ovira".

 

Komentarjev 9
  • Senior 19:21 07.november 2012.

    Za Pahorja vemo,da je dokazal, da je najslabši kandidat; bil je predsednik vlade, ki ni dokončala mandata, ker je bil nesposoben, v stranki so ga zamenjali, ker z njim ni bilo nič, hotel je postati predsednik DZ, vendar zaradi njegovih ...prikaži več nesposobnostih ni bil izvoljen in sedaj si želi postati Predsednik države. Saj je popolnoma zmešan. Le kdo bo volil takega ničvredneža? V predvolilni kampaniji je dokazal, da je pravi hlapec in hlapci res ne nosijo kravate!

  • Tupamaros 17:35 04.november 2012.

    Kandidati za predsednikaTürk: Tudi bežno gledano se takoj vidi, kdo stoji za njim. Komu streže. (...) Pogledamo, kdo ga obkroža in vidimo komu služi. Njegova značilnost je hinavščina. To ni "vodilni”, je pa odlična fasada za tiste, ki so ...prikaži več za njim. In ker je demokracija pri nas poligon za manipulacijo z javnim mnenjem, imajo nasprotniki retardiranega sistema težavo najti tekmeca, ki bi bil Türku kos v tem komunističnem projektu. Mefistovski liki, ki desetletja obvladujejo državo, v nobenem primeru ne bi zamenjali "svojega" predsednika države. V času njegovega predsedovanja se Slovenija ni preoblikovala v moderno, evropsko državo. Obstala je v zatohlem retardiranem sistemu. Zombiji komunizma še vedno letijo na plano. Zdaj si jih lahko vsaj pozorno ogledamo. Smešni so. Še več, patetični so. Türk je idealen za psihoanalizo mas. Javnomenjske ankete ga postavljajo visoko. Celo na prvo mesto. S tem so Slovenci o sebi povedali pravzaprav vse.Pahor: Njegova edina želja je bila in še

  • Tupamaros 16:44 04.november 2012.

    Kandidati za predsednikaTürk: Treba pa je zelo dobro pogledati, kdo stoji za njim. Komu streže. (...) Poglejte, s kom se je obkrožil in videli boste, komu služi. njegov edini talent, hinavščina. To ni 'leader”, je pa odlična fasada za ...prikaži več tiste, ki so za njim. In ker je demokracija postala poligon za manipulacijo z javnim mnenjem, imajo nasprotniki težavo najti tekmeca, ki bi bil Türku kos v tem komunističnem projektu. Mefistovski liki, ki desetletja obvladujejo državo, v nobenem primeru nočejo zamenjati predsednika države. V času njegovega predsedovanja se ni preoblikovala v moderno, evropsko državo. Obstala je v zatohlem retardiranem sistemu. Zombiji komunizma še vedno letejo na plano. Zdaj si jih lahko vsaj pozorno ogledamo. Smešni so. Še več, patetični so.Türk je idealen za psihoanalizo.Javnomenjske ankete ga postavljajo visoko. Celo na prvo mesto. S tem so kot narod slovenski državljani o sebi povedali pravzaprav vse.Pahor: Njegov edini program je bil in še