Slovenija
10 ogledov

Sorodniki županov ob posle

Goran Klemenčič išče možnosti za nadzor nad delom brata ministra Aleša Zalarja ( Žurnal24 main
Goran Klemenčič. V analizi več sto pogodb med podjetji in občinami.

Kar sedem občin pri sklepanju skupaj 61 poslov ni upoštevalo, da blaga, storitev ali gradbenih del ne morejo najemati pri podjetjih, ki so v solasti funkcionarjev (županov, podžupanov, svetnikov) ali v lasti njihovih družinskih članov. Za katere občine gre, Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) včeraj še ni želela razkriti, ker “prekrškovni postopki še niso zaključeni”.

"Po kavo k bratu"

Je pa šef KPK Goran Klemenčič povedal, da so v zadnjih dveh mesecih odkrili več sto pravnih poslov v kar 86 občinah, kjer so zaznali, da bi se lahko zgodile podobne kršitve. “Gre za zelo različne posle, od bagatelnih, na primer da je občina kavice in vodo za seje občinskega sveta najemala pri podjetju županovega brata, pa do večjih gradbenih in nepremičninskih poslov v zneskih nekaj sto tisoč evrov,” je pojasnil Klemenčič. Dodal je, da zakon za take primere določa, da so ti posli nični.

Občine in pravobranilstvo

Ker pa postopki za “povrnitev v prvotno stanje” niso preprosti, je KPK stopila v stik z državnim pravobranilstvom. “Občine so se z redkimi izjemami že same odzvale in sprožile postopke za ničnost pogodb, kjer pa se to ne bo zgodilo, bo te postopke sprožilo državno pravobranilstvo,” so napovedali na KPK. Tudi nadzor, ali občine spoštujejo prepoved poslovanja s podjetji, ki so povezana s funkcionarji, bo od zdaj potekal avtomatsko.

Opravljali ga bodo s pomočjo Supervizorja, ki ga bodo vsak mesec križali z elektronskim seznamom s funkcionarji povezanih podjetij. Tako Klemenčič računa, da bodo v nekaj mesecih dosegli, “da se bo tovrstno nezakonito poslovanje bistveno zmanjšalo”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.