Slovenija
3 ogledov

Soršak izgubil še eno rundo

null Žurnal24 main
Varuh konkurence Jani Soršak je po vsej verjetnosti izgubil sodni boj proti informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar glede vpogleda v trde diske trgovcev.

Vrhovno sodišče je v primeru Soršak proti Pirc Musarjevi odločilo, da se odločitev upravnega sodišča o začasni odredbi razveljavi in se mu vrne v vnovično odločanje, vendar pa razlaga kaže na to, da bo Pirc Musarjeva zmagala.

Nič o vsebini ...

Organi države morajo spoštovati pooblastila drugih organov države in po zakonu nimajo možnosti do upravnega spora, je stališče vrhovnega sodišča. Predavatelj na pravni fakulteti Bojan Bugarič ocenjuje, da gre za zelo ozko interpretacijo. "Očitno bo treba zadevo preizkusiti na ustavnem sodišču. Gre za konflikt dveh pravic in nekje bomo morali dobiti vsebinski odgovor, katera ima prednost," opozarja Bugarič, ki od vnovičnega odločanja upravnega sodišča ne pričakuje vsebinske odločitve.

Spomnimo, informacijska pooblaščenka Pirc Musarjeva je uradu za varstvo konkurence, ki ga vodi Jani Soršak, prepovedala obdelavo elektronskih podatkov (kopij trdih diskov), ki jih je ta zasegel ob preiskovalni akciji pri trgovcih. Soršak je na upravno sodišče vložil tožbo in zahtevo za začasno zadržanje odločbe informacijske pooblaščenke. Ta spor se bo končal na sodišču, rešitev za naprej pa je lahko sprememba zakona, s katero bi jasneje opredelili pristojnosti obeh organov v primeru, kot je bila preiskava pri trgovcih.

Ne slabi, ne dobri
Trgovci niso ne dobri ne slabi, vedejo se, kot jim ekonomsko okolje dopušča, je ob predstavitvi ankete, ki so jo opravili med dobavitelji trgovcev, dejal agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Anketa, ki so jo opravili za urad za varstvo konkurence, je ugotovila, da določene prakse trgovcev kažejo na izkrivljenost konkurence, predvsem sistemi rabatov in omejevanje sodelovanja z diskontarji. Do konca leta pa naj bi imel urad za varstvo konkurence tudi ekonometrično študijo, ki bo dala odgovor, ali zaradi tega potrošniki plačujemo več. Varuh konkurence Jani Soršak je opozoril, da gre za sektorsko analizo, da pa urad lahko obravnava le konkretne kršitve. V primeru postopka, ki teče proti trgovcem, pa ni izključil niti strukturnih ukrepov, torej možne odprodaje določenih trgovin ali pa zemljišč, ki so jih veliki trgovci kupili le zato, da jih ni konkurenca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.