Slovenija
15966 ogledov

Sova Janševim ministrom naročila, naj uničijo telefone

vlada janez janša matej tonin Vlada RS
Nekdanji minister Boštjan Koritnik je na ministrstva posredoval dopis, v njem pa se je skliceval na Sovino navodilo, ki presega njene pristojnosti.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je 25. aprila prejšnjemu ministru za javno upravo Boštjanu Koritniku poslala dopis, v katerem mu je s sklicevanjem na ''zaščito nacionalnih interesov'' svetovala, naj ministri, državni sekretarji in direktorji služb vlade Janeza Janše pred odhodom "strokovno uničijo ali trajno odsvojijo v last uporabnika" vse službene mobilne telefone in računalnike, poroča portal Necenzurirano.si

"Nikakor pa naj se tovrstna oprema ne dodeli naslednjemu nosilcu javne funkcije," piše v dopisu.

Z računalnikov generalnega sekretariata vlade naj bi izginila najmanj dva strežnika, nekdanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa naj bi po prenehanju funkcije s seboj odnesel dva telefona večje vrednosti, čeprav pravilnik, ki ureja vodenje osnovnih sredstev, ne omogoča odkupa mobilnih telefonov. Ministrstvo pod novim vodstvom Matjaža Hana je portalu poslalo dopis Boštjana Koritnika, v katerem omenja obvestilo Sove, ki je v nasprotju z dosedanjo prakso. Doslej so bili računalniki in telefoni predani naslednikom, pred tem pa so na napravah ponovno aktivirale tovarniške nastavitve.

Po zakonodaji je Sova pristojna le za pridobivanje podatkov iz tujine o osebah, ki bi lahko s svojo dejavnostjo iz drugih držav ogrožale nacionalno varnost Slovenije, zato ni jasno, kako bi vračanje naprav ogrožalo zaščito nacionalnih interesov. Sova, ki jo sedaj kot v.d. vodi Joško Kadivnik, se javno o tem še ni izrekla ali podala komentarja. 

Koritnik presodil, da o usodah elektronskih naprav določajo ministrstva posamično

Boštjan Koritnik je po prejemu obvestila Sove v zapisu, ki ga je poslal ministrstvom, zapisal, da "se lahko premično premoženje po metodi neposredne pogodbe brezplačno odsvoji v last druge pravne ali fizične osebe" pod pogojem, da "je predmet prenosa posebna tehnična oprema, ki se prenaša v last njenega imetnika, za katerega ima posebno subjektivno vrednost in ni več primerna za opravljanje nalog upravljavca". "Izpolnjevanje navedenih kriterijev za brezplačno odsvojitev, predvsem z vidika primernosti premičnine za opravljanje nalog upravljavca in v skladu z načelom gospodarnosti, sodi v presojo upravljavca," je navedel Koritnik. 

Pod kakšnimi pogoji lahko nekdanji ministri obdržijo telefone ali računalnike, torej v skladu s Koritnikovim navodilom odloča vsako ministrstvo posebej.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Naklonsky 07:32 10.junij 2022.

    Hrana za levajzarske idiote za širjenje dezinformacij.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 20:45 09.junij 2022.

    Sova nima kaj naročati ministrom, službeni mobilni telefoni in prenosni računalniki ministrov niso njihova last. Nujno takoj zamenjati naročnike.

  • eminenca 19:01 09.junij 2022.

    udba je že marsikaj uničila, pa ji vseeno ni uspelo vsega uničit sveda dokumentov papirjev, najtežje je pa uničit digitalne informacije, ki se preprosto kopirajo kamorkoli ... smešno do konca ... kako boste uničili mojo kopijo posmnetka, ki ga nekam ...prikaži več skopiram, medij, je pa ne vem kje, mogoče v trezorju neznane osebe ... a sem dal že preveč infomacij, nimig ... pravlice