Slovenija
34 ogledov

Sovražniki v lastnih vrstah

Mors se na opozorila sindikatov menda ne odziva. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Kršenje osnovnih pravic, šikaniranje in grožnje. Izživljanje nadrejenih nad vojaki naj bi bilo na dnevnem redu. Slovenska vojska pa si menda zatiska oči.

Samomora dveh vojakov sta pozornost javnosti vnovič usmerila na razmere v Slovenski vojski (SV). Ministrstvo za obrambo in SV opozoril in pritožb vojakov ne jemljeta resno. To trdi Gvido Novak, predsednik Sindikata vojakov Slovenije. Da razmere v vojski niso najboljše, je razvidno tudi iz treh pisem, ki jih je ministrici Ljubici Jelušič letos poslala predsednica Sindikata vojske, obrambe in zaščite Mileva Štukelj.

Ministrica je dopise prejela in odredila preiskavo. Zaradi pisma, poslanega junija, je bil sklican tudi sestanek z vsemi sindikati, so sporočili z Ministrstva za obrambo.

V smrtni nevarnosti zaradi utrujenosti
Sindikat je večkrat opozoril, da se v enotah SV pogosto krši pravica do ustreznega počitka, s čimer se hkrati kršijo omejitve glede delovnega časa. "Na podlagi številnih tožb je Slovenska vojska morala izplačati že številne odškodnine, vendar pa se stanje v enotah Slovenske vojske kljub temu ne izboljšuje, ravno nasprotno, zaznavamo vse večje število kršitev."

 

PREBERITE: Pismo, poslano 28. 9. 2009: Zagotavljanje ustreznega počitka

V pismih je še omenjeno, da naj bi nadporočnik K. M. med službenim razgovorom z vojakom preprosto igral biljard in s tem ignoriral vojakova opozorila. Podoben naj bi bil tudi primer poveljnika čete nadporočnika M. R., ki je med opravljanjem službenih razgovorov z vojakom pogosto igral golf v svoji pisarni.

Pritožbe naj bi vse pogosteje prihajale tudi s Kosova, zato je sindikat opozoril, da sta zaradi teh kršitev ogrožena zdravje in varnost vojakov.

"V preteklosti se je v enotah Slovenske vojske zgodilo precej prometnih nezgod, katerih vzrok bi lahko opredelili tudi kot posledice neustreznega počitka pripadnikov. Še posebej je bil to vzrok prometne nezgode, v kateri so bili udeleženi pripadniki 20. motoriziranega bataljona, ki se je pripetila na avtocesti. Posledice so bile predvsem hude telesne poškodbe in dejstvo, da je eden od pripadnikov postal izredno težek invalid."


Šikaniranje vojaških policistov

Sindikat je odgovorne v Slovenski vojski obvestil tudi o šikaniranju vojaške policije, ki naj bi bili nenehno podvrženi grožnjam in pritiskom. Kljub poročilom nihče ni ukrepal.

"Večina primerov, kjer so vojaški policisti opozorili na takšna ravnanja ali celo podali prijave, je končalo v koših ali na različne načine zastaralo v predalih. Številni vojaški policisti zaradi šikaniranja poveljujočih, groženj in tudi zaradi bojazni pred prerazporeditvami, ki jih v preteklosti ni bilo malo in so bile odobrene ali izvršene s samega vrha Slovenske vojske, si sploh ne upajo podati prijave. To pa je stanje, ki preprečuje delovanje pravne države."

Nepotrebno zapravljanje ... in mučenje

PREBERITE: Pismo, poslano 19. 10. 2009: Šikaniranje in grda ravnanja nad vojaškimi policisti

Primer šikaniranja je bil tudi, ko je eden od vojakov dobil negativno službeno oceno zaradi bolniškega staleža, ki jo je podpisal tudi nadrejeni.

O grdem ravnanju s pripadniki SV pričajo tudi primeri, ko so morali vojaki z zaščitno masko na obrazu stati v postroju ali pa čistiti sanitarije s plinsko masko na obrazu ter z neprebojnim jopičem in čelado na sebi!

Kot primer šikaniranja so navedli usodo vojaškega policista D. K.. Ko so ga premestili v Gorski bataljon, mu nadrejeni, ki jih je "motil njegov priimek", niso hoteli obračunati ur. Nato so ga premestili še drugič – 200 kilometrov od njegovega doma.

"Pri tem moramo opozoriti, da številni pripadniki s štajerskega področja opravljajo naloge na Gorenjskem in v Ljubljani, zato ni nikakršne nujne potrebe po omenjenem vodniku v tako oddaljeni enoti, in tako ni bilo mogoče najti ustrezne rešitve zanj. Zagotovo tudi ni bilo interesa oziroma ravno nasprotno, takšno ravnanje je bilo očitno skrbno premišljeno in načrtovano. /.../ Prav tako se očitno v preteklosti ni nihče vprašal, zakaj so v Slovenski vojski tako visoki potni stroški v posameznih organizacijskih enotah, pa čeprav gre v nekaterih primerih očitno zgolj za šikaniranja oziroma maščevanja s strani nadrejenih, saj ni mogoče opravičevati posameznih ravnanj z dejanskimi potrebami Slovenske vojske."

 

Poveljujoči  sovražnik številka ena

PREBERITE: Pismo poslano 23. 6. 2009: Številne kršitve predpisov in kazniva ravnanja v enotah Slovenske vojske

V pismih še piše, da naj bi se Slovenska vojska izogibala ukrepom zoper odgovorne, "pa čeprav je bilo očitno, da gre tudi za kazniva ravnanja s strani posameznih poveljnikov in ne samo za disciplinsko odgovornost, ki pa je tako ali tako niso praktično nikoli izvajali". "Ob tako množičnem pojavu takšnih ravnanj nas skrbi predvsem dejstvo, da v dolgi zgodovini Slovenske vojske ni bilo odkritega niti enega samega primera kot kaznivo ravnanje oziroma vsaj kot disciplinska kršitev ter odgovornost primerno sankcionirana. /.../ Tako je očitno, da so številni odhodi iz Slovenske vojske povezani z ravnanji poveljujočih."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.