Slovenija
5 ogledov

Sožitje – je ali ni?

Zaradi bojkota prireditve so bili Romi užaljeni, je izpostavil Matija Hočevar. ( Žurnal24 main
Sobivanje. Krajani so proti nasilnemu združevanju z Romi. Ti z večino krajanov nimajo težav.

Po mnenju Darka Pekolja, podpredsednika sveta Krajevne skupnosti Račje selo, sicer tudi podpredsednika Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike, trebanjska občina krajane preveč sili v sožitje z Romi in premalokrat prisluhne njihovim potrebam.

Matija Hočevar, trebanjski romski svetnik, pa pravi, da sožitje med krajani in Romi že obstaja, težave povzroča le Pekolj.

Etična diskriminacija?

Še pridobivajo podatke. Pekolj zanika govorice, da je nagovarjal sokrajane, naj ne pridejo na prireditev, ker bo potekala skupaj z romskimi otroki. Vlasta Starc, ravnateljica Vrtca Trebnje, v katerem je Pekolj zaposlen kot hišnik in zato zavezan h kodeksu, ki velja za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, pa je pred občinskim svetom potrdila, da v zvezi z bojkotom prireditve preučujejo vpletenost Pekolja in morebitne sankcije zoper njega.

Niso se strinjali s politiko
Vse skupaj se je začelo decembra, ko je Občina Trebnje pripravila predstavo in obdarovanje vseh predšolskih otrok v občini.

Sprva bi morali imeti otroci iz krajevnih skupnosti Račje selo in Štefan skupen dogodek, a ločen od romskih otrok s Hudej. Potem pa se je župan Alojzij Kastelic premislil in dogodka združil v enega.

V svetu štefanske krajevne skupnosti so se zaradi vmešavanja politike odločili, da se pridružijo sosednji krajevni skupnosti Velika Loka.

“Mi nimamo nič proti Romom, otroci so vsi enaki, ampak politika, kakršna je bila vodena, pa ni v redu,” izpostavi Anton Strah, predsednik štefanskega sveta.

Zadeva še ni zrela
Iz račjeselske skupnosti pa so na koncu darila dobili le romski otroci, saj se niti eden izmed neromskih otrok prireditve ni udeležil. Kot pove Pekolj, jih je zmotilo to, da je občina spet delala proti njihovi volji oziroma spet, kot že v preteklosti, ni prisluhnila njihovim željam.

“Nisem rekel, da je prav tako, kot se je naredilo. Kakor sem razumel ljudi, se na silo ne bodo pustili »rihtati«. Župan nas hoče na silo združiti, ampak jaz mislim, da to ne bo šlo,” pove. “Enkrat bo treba najti možnosti sobivanja, samo ta trenutek to najbrž še ni zrelo,” še doda.

Dobro se razumejo
Hočevar pove, da so bili Romi užaljeni, ker se ostali krajani prireditve niso udeležili. “Kot da so naši otroci manjvredni. To je sramota,” se jezi in doda, da se sicer s krajani – razen s Pekoljem, s katerim naj bi imeli težave že vrsto let – dobro razumejo.

“Smo kolegi. Vsak, ki me vidi, me lepo pozdravi,” pravi in doda, da tako med njimi že vlada sožitje.

O tem smo želeli vprašali tudi Kastelica, ki pa ga včeraj v službi ni bilo, po telefonu pa se nam ni oglasil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.