Slovenija
18 ogledov

Španija ne ve, da bo prosila za pomoč

španska banka Reuters
Španija bo v soboto zaprosila za evropsko pomoč za svoje prezadolžene banke, so za Reuters povedali viru blizu Evropske unije. Ta napoved sledi le dan zatem, ko je bonitetna agencija Fitch državi znižala bonitetno oceno za tri stopnje.

Finančni ministri 17 članic evroobmočja naj bi tako v soboto opravili konferenčni klic, na katerem se bodo dogovorili o pomoči Španiji. V popoldanskem času pa naj bi že posredovali sporočilo za javnost.

V Evropski komisiji so danes glede govoric dejali le, da nimajo "nobenih novic" glede morebitne španske prošnje za evropski denar, zato o tem ne želijo ugibati.

Tudi nemška vlada je komentar govoric zavrnila. "Moj komentar je, da nimamo komentarja," je na redni tedenski novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Sicer pa je Seibert znova izpostavil že znano stališče Nemčije: "Če bo Španija zaprosila za pomoč, so za to na evropski ravni na voljo ustrezni instrumenti."

Bonitetna hiša Fitch je v četrtek znižala oceno za dolgoročni dolg Španije, in sicer za tri stopnje z A na BBB. Kot razlog za ta korak je navedla krizo španskega bančnega sistema, visok javni dolg in recesijo.

Španski premier Mariano Rajoy tokrat prvič ni vztrajal, da ne potrebujejo tuje pomoči, šef evrske skupine pa je izrazil pripravljenost na pomoč. Kot so ocenili v Fitchu, bo za reševanje španskih bank oziroma kritje njihovih slabih posojil potrebnih med 50 in 60 milijard evrov.

Po črnem scenariju, oblikovanem na podlagi irskih izkušenj, pa bi španske banke potrebovale celo med 90 in 100 milijard evrov kapitala, so poudarili.

Španska vlada zanikala

Španska vlada je danes poudarila, da ni sprejela nobene odločitve o reševanju bank. Pred tem namreč potrebuje natančne podatke o dejanskih potrebah finančnega sektorja, poročilo neodvisnih revizorjev na to temo pa naj bi bilo zaključeno do 21. junija.

"Nobena odločitev ni bila sprejeta," je na novinarski konferenci poudarila namestnica španskega premiera Soraya Saenz de Santamaria. "Čakamo na številke, ki jih bodo predložili ocenjevalci stanja našega finančnega sistema. Ko bodo te znane, se bo vlada opredelila do tega vprašanja," je pojasnila.

V Evropski komisiji so danes glede govoric dejali le, da nimajo "nobenih novic" glede morebitne španske prošnje za evropski denar, zato o tem ne želijo ugibati. Na slovenskem finančnem ministrstvu pa so za STA povedali, da so jih iz komisije uradno obvestili, da Španija ni zaprosila za pomoč. O telekonferenci evroskupine pa nimajo nobenih informacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.