Slovenija
35 ogledov

Sparovi tortelini s konjskim mesom

Tortelini Shutterstock
Dodatne analize enega od 29 vzorcev sestavljenih živil, ki so jih po izbruhu afere s konjskim mesom na Otoku izvedli v Sloveniji, so potrdile vsebnost konjskega mesa, kažejo podatki uprave za varno hrano. Gre za torteline z govejim mesom Spar gourmet.
Kot so danes sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je nacionalni veterinarski inštitut v soboto zvečer obvestil upravo, da so bile v izdelku "Spar gourment tortelini - polnjene sveže testenine z mesom" določene DNA, značilne za konje.

Izdelek je bil proizveden v Liechtensteinu za družbo Spar Slovenija, vzorčili pa so ga v trgovini Interspar v Murski Soboti.

Sparov test ni pokazal nepravilnosti

Omenjene torteline so že zjutraj umaknili iz trgovin, vendar pa v Sparu niso popolnoma prepričani, da analize uprave za varno hrano držijo, je poročala Televizija Slovenija.  Generalni direktor podjetja Igor Mervič namreč zatrjuje, da so po izbruhu afere tudi sami naročili analize vseh mesnih izdelkov - tudi tortelinov - pri neodvisnem inštitutu v Avstriji, a da tam konjskega mesa v tortelinih niso našli.

"Nočem ovreči kakršnih koli slovenskih analiz, ampak seveda se bomo s tem zagotovo ukvarjali v ponedeljek in naslednjih dneh," je povedal Mervič in dodal, da te torteline prodajajo tudi v drugih evropskih državah.

Gre za enega od 29 vzorcev, ki jih je zajel drugi val vzorčenja izdelkov v Sloveniji, potem ko je izbruhnila afera s konjskim mesom. Ostalih 28 vzorcev je bilo negativnih. Z analizami bodo nadaljevali.

Lazanje lahko vrnete

Tudi v prvem valu vzorčenja so analizirali 29 vzorcev živil, 28 jih je bilo negativnih na konjsko meso, en vzorec pa je bil pozitiven.

Šlo je za 450-gramsko govejo lazanjo proizvajalca Comigel - Tavola iz Luksemburga, ki jo na trg daje hrvaški Ledo. Ledo je artikel umaknil z vseh prodajnih mest, kupce, ki so izdelek kupili in ga še imajo, pa so pozvali, naj ga vrnejo v njihove distribucijske centre v Ljubljani (Brnčičeva 45) in Mariboru (Limbuška 2), kjer jim bodo tudi povrnili denar.

Slovenija pa se je v aferi s konjskim mesom pojavila kot ena tistih, iz katerih naj bi konjsko meso izviralo, je danes poročal Radio Slovenija. Avstrijski mesar iz Labotske doline je med zaslišanjem namreč priznal, da je konjsko meso namenoma dodajal v klobase zaradi izboljšanja okusa, meso pa naj bi dobival iz Slovenije.

Komentarjev 10
  • Dixon 08:57 26.februar 2013.

    Stavri so zlo enostavne tukaj. Tujcem je vseeno kaj mi kupujemo in jemo in dokler je tako jaz tujim trgovinam ne zaupam. Samo še čakam da bodo še v drugih tujih trgovinah pri nas odkrili kakšne podobne nepravilnosti, čeprav v ...prikaži več preteklosti je bilo že nekaj v Lidlu in Hoferju. Dokler bo tako jaz nakupujem in najbolj zaupam samo slovenskim trgovinam in proizvajalcem, ker res vem kaj kupim in kje je bila stvar narejena. Pri tujcih pa je to eno samo veliko zavajanje...

  • Realist 22:29 24.februar 2013.

    točno tako!

  • allstarr111 18:19 24.februar 2013.

    Fora je da še pol stvari niti odkritih ni, ker laboratoriji preverjajo samo določene lastnosti, recimo če je pravilno pakiran, če ni že pokvarjen oz. če je na zadnji dan izteka roka še v formi je je užitna, ter še ...prikaži več nekaj malenkost.ssSamo smejem se ko slišim da kakšen proizvajalec reče, naši izdelki se redno preverjajo in nič ne more biti narobe, to je larifari, ker kot omenjeno laboratoriji (vsaj te ki jih koristi proizvajelec) ne bodo iskali škodljivih sestavin, razen če ne pride nekdo in plača ekstra ekspertizo, in to skoraj za vsako snov posebej.Prvenstveno pa morajo vedeti kaj naj iščejo, če iščejo dioksin pač iščejo to, vse drugo jih niti ne zanima dosti, tako da ponavadi se te stvari izvaja v neodvisnih laboratorijih, in raziskave ponavadi plača kaka zveza potrošnikov (samo v slo se to skoraj ne dogaja, razen koliko soli vsebuje) al ap kar konkurenca.