Slovenija
22 ogledov

Spet bo zaživel projekt Simbioza

upokojenec računalnik Shutterstock
Projekt Simbioz@, ki je namenjen dvigu računalniške pismenosti starejših, bo letos potekal tudi v znamenju evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.

Mladi prostovoljci bodo prihodnji teden na več kot 300 lokacijah po vsej Sloveniji pripravili brezplačne delavnice o računalništvu in mobilni telefoniji za starejše.

Delavnice za starejše bodo potekale prihodnji teden vsak dan med 9. in 11. uro ter med 16. in 18. uro po knjižnicah, šolah, mladinskih centrih in drugih prostorih. Starejši se lahko nanje prijavijo še do četrtka, na delavnicah pa jih bodo poleg predavatelja spremljali prostovoljci, ki jim bodo na voljo za individualno pomoč.

Udeleženci se bodo tako kot lani na delavnicah seznanili z osnovami računalništva, interneta in elektronske pošte. Letos pa na novo pripravljajo tudi delavnice o družabnih omrežjih in mobilni telefoniji, je na novinarski konferenci pojasnila vodja projekta Tanja Mozetič.

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin ob tem poudarja, da je projekt odličen primer, kako doseči digitalno vključenost starejše populacije in istočasno spodbuditi medgeneracijsko sodelovanje. Uporaba elektronskih tehnologij po njenih besedah zagotavlja vključenost starejših. Kot pojasnjuje, bo do leta 2020 v EU 25 odstotkov ljudi starejših od 65 let.

Organizator projekta Simbioz@ Zavod Ypsilon skupaj s Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani in Evropsko komisijo ob ponedeljkovem odprtju projekta v Ljubljani pripravlja tudi mednarodno konferenco o pomenu e-znanja za vključenost in zaposlovanje. Konference pod častnim pokroviteljstvom podpredsednice Evropske komisije Neelie Kroes se bodo med drugim udeležili minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak ter namestnik generalnega direktorja generalnega direktorata Evropske komisije za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologije Zoran Stančič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.