Slovenija
0 ogledov

Spet imajo dovolj dela

Ker imajo zdaj dovolj naročil, delajo v semiškem podjetju spet 40 ur na teden. @ Žurnal24 main
Iskra Kondenzatorji. Likvidnostne težave naj bi uredili v slabem letu. Odločili so se za tehnološko prenovo.

 V semiškem podjetju Iskra Kondenzatorji, ki ga je globalna ekonomska kriza močno prizadela, saj 90 odstotkov svojih produktov izvozijo v tujino, imajo zdaj spet polne roke dela, je povedal Jože Papež, izvršni direktor podjetja in direktor orodjarne. “Le z velikimi napori smo preživeli. Napovedi so bile zelo črne, vendar imamo v tem trenutku dovolj naročil, tako da smo nekaj ljudi vzeli nazaj,” je povedal.

Težave z likvidnostjo

Kritika države

Javna poraba. Veliki izvozniki imajo velike težave, velika pa je tudi javna poraba, je prepričan Papež. “Pričakoval bi, da bi se država primerno odzvala, če polnimo proračun, pa se ne. Vsi bi želeli imeti še več, v podjetjih pa je hudo. Ne razumem vodstva države, da poziva ljudi, naj se uprejo in zahtevajo višje plače, ker podjetja preprosto ne bodo zdržala,” je poudaril.

 

Ker pa s polnim delovnim časom delajo šele od avgusta in ker eno leto niso poslovali pozitivno, imajo zdaj velike likvidnostne težave. “Število naročil je naraslo in v tem trenutku smo na ravni izpred krize.

 

Treba je zagotoviti vse repromateriale in plačati delavce. Proizvodni ciklus je dva meseca. S takšnim trendom pričakujemo, da bomo likvidnost uredili v kakšnih osmih, desetih mesecih,” je dodal Papež.

Tehnološka prenova
“Napovedi v naši državi pravijo, da kdor v tej branži ne ustvari 35 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega, bo težko preživel,” je pojasnil Papež in dodal, da so sami ustvarili okoli 20 tisočakov.

Da bi dodano vrednost dvignili, so se odločili za prenovo tehnološkega parka. “Na nekaterih segmentih smo začeli izdelavo novih linij. Zdaj tu, kjer so delovno težke operacije, konstruiramo in izdelujemo stroje, ki bodo zamenjali roke delavcev,” je pojasnil.

Kot je povedal, so zaradi premajhne dodane vrednosti tudi plače zaposlenih majhne. “Vendar jih vseeno zakonsko izplačujemo. Poravnali smo prispevke, regres in drugo, vse v rokih. Baje se v 58 letih v tem podjetju še ni zgodilo, da ne bi bilo plač,” je poudaril.

 

650 zaposlenih ima podjetje Iskra Kondenzatorji iz Semiča.

 

Če bo obveljal predlog, da bo najnižja plača znašala 500 evrov, se bodo zakonu prilagodili na vse možne načine. Da pa bodo lahko to zagotovili, bodo denar poskušali prihraniti na preostalih segmentih.

Nekaj konkurence propadlo
Ker zaradi gospodarske krize nekaj podjetij iz njihove branže ni preživelo, se jim odpirajo možnosti, da zasedejo njihov položaj na trgu. “Podjetje, ki je bilo prvi dobavitelj v Nemčiji, je objavilo insolventnost; zdaj se mi trudimo, da bi jih zamenjali,” je še pojasnil Papež.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.