Slovenija
38 ogledov

Spet so se znesli nad kipom

Spomenik kurirjem Dolomitskega odreda MOL
Neznanci so se spet znesli nad enim izmed kipov na območju Ljubljane. Gre za Spomenik kurirjem Dolomitskega odreda, ki stoji ob cesti na Toško čelo. To je že drugi primer vandalskega dejanja nad spomenike v tem tednu.

"Policija in Četrtna skupnost Dravlje sta nas obvestila, da so pred nekaj dnevi opazili poškodbo (zarezo) na nogi kipa kurirja s Spomenika kurirjem Dolomitskega odreda," so sporočili iz Mestne občine Ljubljana (MOL).

Sam spomenik stoji ob cesti na Toško čelo in ima status kulturnega spomenika lokalnega pomena. Vpisan je v register dediščine na ministrstvu za kulturo z evidenčno številko dediščine (EŠD) 5690.

Kip kurirja je bil sicer že enkrat ukraden, MOL pa ga je s kopijo nadomestila leta 2009. "Odkar je bila poškodba odkrita, je spomenik pod povečanim policijskim nadzorom. MOL bo zagotovila sanacijo poškodbe," še sporočajo iz MOL.

Spomnimo, da so neznanci v noči s četrtka na petek iz Gramozne jame ukradli bronasti kip talca. Kip je delo akademskega kiparja Borisa Kalina in je vpisan v register dediščine. Več v tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.