Slovenija
99 ogledov

Spet vstopnine za plažo?

Plaža Suzana Kos
Odločitev. Upravljalci plaž na Obali so se pritožili zaradi prepovedi pobiranja vstopnin.

Inšpektorat za okolje je avgusta lani prepovedal zaračunavanje vstopnine za kopanje v morju na naravnih kopališčih. Tako je odločil po pritožbah kopalcev, saj zakon o vodah določa, da mora biti dostop do morja prost. Upravljalci plaž so se pritožili in zdaj čakajo na odgovor. “Ljudje se ne zavedajo, da vsi stroški vzdrževanja in urejanja plaž padejo na upravljalca,” opozarja Miran Gaspari iz Krkinega Talasa v Strunjanu.

Vstopnina pokrije stroške

V družbi Hoteli Bernardin, ki upravlja plaže v Simonovem zalivu in dve na Bernardinu, pa opozarjajo, da jim zakon o vodah kot imetnikom vodne pravice dovoljuje zaračunavati in pobirati vstopnino za kopanje, če je za njeno izvajanje zgrajen objekt.

“Če želi imetnik vodne pravice – to je pravice zavezanca, da lahko organizira kopališče – to izvajati skladno z vsemi predpisi, mora imeti zgrajene objekte, hkrati pa mora opravljati storitve, ki so povezane z velikimi mesečnimi stroški. Glede na to mora biti imetnik vodne pravice upravičen do povračila stroškov v zvezi z opravljenimi storitvami, hkrati pa so uporabniki te storitve dolžni plačati – kar se izrazi prek plačila vstopnine,” utemeljujejo pritožbo.

Komentarjev 22
  • wolfyy 19:07 24.april 2013.

    kar naj mi probajo zaračunat prehod v Simonovem zalivu. Bom pač plaval mimo :Dlol, da je treba priobalni pas, ki je javno dobro plačat...lahko zaprejo celoten simonov zaliv, vendar pas 10m od morja naj bo prosto dostopen, naj ...prikaži večj računajo vstop v bar, travnik, WC...karkoli.

  • titty 18:30 24.april 2013.

    Seveda so proste cone, vendar je tam zasedeno že ob 7 uri zjutraj, povsod so pa table,da je kopanje prepovedano ali na lastno odgovornost.

  • 1111 16:32 24.april 2013.

    ...tam sem delal...