Slovenija
67 ogledov

Spijo kar v kamionih na parkirišču

Vozniki tovornjakov opozarjajo na slabe razmere.
1/6
Daša Purgaj
Izkoriščanje. Tuji delavci mariborskega avtoprevoznika ne poznajo postelj. Delodajalec jim prikazuje le minimalno plačo.

"Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje spal v postelji. Zadnje tri mesece zagotovo ne. Prham se na bencinskem servisu," svojo zgodbo začne pripovedovati delavec (ostati želi anonimen), ki prihaja iz Bosne in je bil zaposlen pri mariborskem podjetju Prevozništvo, Darka Novak s.p.

Tu naj bi tuje delavce že dalj časa izkoriščali, jim prikazovali zgolj minimalne zaslužke, plačani pa naj ne bi bili niti prispevki za socialno in zdravstveno zavarovanje. Večina od okoli dvesto bosanskih delavcev naj bi bila prijavljena kar na naslovu podjetja, kamor dobivajo tudi morebitno pošto.

"Šef se nato odloči, ali nam jo sploh da," pove voznik tovornjaka, ki je svoj čas največkrat vozil na relaciji Slovenija–Nemčija, zaradi psihičnih pritiskov pa je pred kratkim dal odpoved.

Voziti morajo dlje kot devet ur

Voziti je namreč moral tudi več kot predpisanih devet ur, ker se je temu upiral, je veljal za slabega delavca. "Tahograf stoji, če se na menjalnik montira magnet. Tega dobi vsak voznik in je prisiljen voziti več ur," opisuje. V primeru, da policija ugotovi kršitev in delavca doleti kazen, pa mu slednjo delodajalec odbije pri plači kot "nepotrebne stroške".

"Bruto zneskov ne poznamo, izpisano imamo samo neto osnovo, prispevkov ni," s plačilno listo dokaže delavec. Dodaja še, da delodajalec prevoze organizira tako, da so vozniki ob sobotah na parkirišču, kjer pomagajo nakladati, razkladati, prati tovornjake in jih popravljati.

"Če smo v Sloveniji, mu ni treba plačati ur, v tujini pa nam pripada okoli 70 evrov nadomestila," pojasni.

Inšpekcijske službe že obveščene

"Na inšpektoratu za delu sem že prosila za takojšnje ukrepanje. Nekateri res mislijo, da imajo sužnje, ne pa delavce," je ogorčena Breda Črnčec, sekretarka v Območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Podravja in Koroške, ki ugotavlja tudi, da je delodajalec davčni upravi najverjetneje prikazoval lažne letne bilance zaposlenih.

"To je kričeč primer, kaj si naši delodajalci dovolijo," sklene sindikalistka. Odziva podjetja danes nismo uspeli pridobiti, za komentar jih bomo poklicali jutri.

Komentarjev 6
  • Rino Vojković 20:09 15.oktober 2011.

    ti jana si skregana sama z seboj očito tega šoferskega posla ne poznaš ...poznaš samo osem ur dela ali mogoče največ deset potem ko prideš domov te mož boža za onu stvar do naslednjega dneva .Jaz bi tebe dal v ...prikaži več tisti kurnik samo 48 ur da ne govorimo da v tih ura z nakladanjem in raskladanjem dela več kot tridesetur in da vidimo kako bi ti se mala usmrdela

  • privat 19:17 31.julij 2011.

    ja naša Slovenija podpira suženjska razmerja...pa še to ni vse ..ti delovci nimajo osnovne pravice do dopusta ,bolniške,regresa in to za plačilo najnižje plače čistilke!! So pa odgovorni kakor nemški šoferji ,ki imajo 2000€ neto plače plus dodatki...samo to je pahorlad

  • jana1 23:46 20.julij 2011.

    Hudiča, a mislite, da bi moral tud meni moj delodajalec plačevat stanovanje, da bi imela kje spat? Dragi moji, če hočeš posteljo, si vzameš garsonjero v najem.Če pa hočes prihranit, potem pač spiš v kamionu. Kabine imajo dve postelji, kolikor ...prikaži večr jaz vem.... Ne vem pa, zakaj na tej strani še vedno ni opombe, da obstaja članek z sorodno vsebino 20.07 2011, kjer stvari izgledajo čisto drugače...... presodite potem, ali se nam res morajo smiliti tisti, ki na lastno željo spijo v po 70 tisoč evrov vrednih kabinah kamionov, ali pa bomo raje pogledali okoli sebe, kjer so ljudje, ki so v resnični stiski ......