Slovenija
18 ogledov

Splet vse bolj zanimiv za upokojence

Po podatkih spletne trgovine Enaa.com je povprečna starost njihovih kupcev 33 le Žurnal24 main
Nakupovanje prek spleta. Slovenija sicer zaostaja za razvitimi državami EU.

"Slovenski kupci splet in tudi spletne trgovine še vedno največ uporabljajo kot vir informacij, kar 90 odstotkov pa se jih nato odloči za nakup v klasični trgovini," pravi Aljoša Domijan iz podjetja, ki skrbi tudi za spletno trgovino Enaa.com, in dodaja, da imajo letos sicer 20 odstotkov spletnih nakupov več kakor lani. Strmo rast nakupov opažajo tudi pri spletni trgovini Bigbang.si.

Starost kupcev

Rast. 20 odstotkov nakupov več kot lani (vir: Enaa.com).

Primerjava. V razvitih državah EU več nakupov prek spleta kot v Sloveniji.

Starosti kupcev. Povprečna starost 33 let, največ kupcev ima od 20 do 40 let. Letošnja najmlajši/najstarejši: 12/78 let (vir: Enaa.com).

Počasi se približujemo EU
V primerjavi z razvitimi državami Evropske unije (EU) še vedno zaostajamo – smo pa bili, kot trdi Domijan, pred 10 leti še pred sosedi.

"Razpoložljivi podatki dokazujejo, da se obseg spletne prodaje hišne elektronike počasi približuje ravni razvitih evropskih trgov," poudarja Patrick Vesel iz Bigbang.si in pristavlja, da ne vidi razloga, zakaj tudi v Sloveniji ne bi bilo nakupovanja prek spleta v prihodnosti več:

"Z vidika spletne prodaje hišne elektronike ni pričakovati, da bomo Slovenci v tem pogledu kakšna evropska izjema."

Najmlajši 12, najstarejši 78
"Povprečna starost naših kupcev je 33 let; ta je že nekaj let tako rekoč nespremenjena. Kupci v starosti od 20 do 40 let tudi največ kupujejo. Čeprav vsako leto na splet prihaja nova generacija mladih, opažamo, da se starostno ravnotežje vzdržujejo tudi s tem, da je na spletu vse več upokojencev. Naš najmlajši kupec je imel letos 12 let, najstarejši pa 78 let," razkriva Domijan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.