Slovenija
20 ogledov

Spletni naslovi tudi v arabščini

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Prvič v zgodovini interneta je spletne naslove mogoče zapisati z arabskimi črkami.

Nelatinske znake so arabski uporabniki pred tem že pisali v URL naslovih, nikoli pa niso imeli končnice države, kot na primer .si ali co.uk.

V Egiptu so najavili, da bodo začeli uporabljati domeno .misr ali مصر, ki je arabska beseda za Egipt. Država je prej uporabljala domeno .eg, od sedaj naprej pa bodo lahko organizacije v državi registrirale domeno .misr, napisano v arabskih črkah od desne proti levi.

Savska Arabija in Združeni arabski emirati sta prav tako uvedli svoji domeni, in sicer .Al-Saudiah in .Emarat.

Mednarodna organizacija za dodeljevanje domen (ICANN) je za načrt in izvedbo nove pridobitve porabila šest mesecev. Pri tem opozarja, da bodo imeli uporabniki sprva nekaj težav pri nenavadnih znakih in simbolih, vendar upajo, da bo v končni fazi dostop do spleta arabsko govorečim še bližji.

Po svetu naj bi arabščino govorilo okoli 280 milijonov ljudi, arabske spletne strani pa imajo v celotnem spletnem prostoru en odstotek. Skoraj polovica internetnih uporabnikov uporablja nelatinske znake. Več kot dvajset držav po svetu je pri organizaciji ICANN že zaprosilo za uporabo domen v lastnem jeziku, med njimi tudi Kitajska in Tajska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.