Slovenija
223 ogledov

Spol drugega otroka. Ima res več staršev dva fanta ali dve deklici kot par?

Otroka se igrata Profimedias
"Morda se res rodi približno enako dečkov in deklic, a zdi se mi, da imajo skoraj vsi, ki jih poznam, dva dečka ali dve deklici," meni naša bralka. Ali to drži ali je to le njen občutek?

"Spol je določen s spolnima kromosomoma, XX za žensko in XY za moškega.Iz tega lahko sami izračunate, da je v vsaki nosečnost 50 odstotkov  možnosti za rojstvo fantka oziroma punčke in dejanski podatki ne odstopajo pomembno od tega. Določeni faktorji sicer lahko 'vplivajo' na igro statistike," nam je povedal Gorazd Rudolf s Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko. Ker se posebej ne ukvarjajo s statistiko spola in rojstev, pa nam podrobnejših pojasnil ni mogel dati. 

Na tisoč deklic se rodi 1059 dečkov 

Podatke smo zato poiskali na statističnem uradu. "Dejstvo je, da se rojeva več dečkov kot deklic, v Sloveniji se je od leta 1954 do 2014 na tisoč deklic rodilo od 1024 do 1097 dečkov, povprečje za to obdobje pa znaša 1059," kažejo podatki, ki jih zbirajo

Za nas pa so tudi obdelali podatke o družinah z dvema otrokoma, mlajšima od 18 let, ki kažejo, da se naša bralka moti. Med njimi je namreč nekaj malega več družin, kjer sta otroka različnega spola (50,2 odstotka) kot takih, kjer sta otroka istega spola. 

Bistveno manj družin z dvema dekletoma kot z dvema fantoma

Družine z dvema otrokoma | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Zanimivo pa je precej več družin, ki imajo dva fanta kot takih, ki imajo dve dekleti. Od 40.515 družin z dvema otrokoma jih ima dva fanta 21.579 (53,3 odstotka), dve dekleti pa 2639 družin manj ali le 46,7 odstotka vseh. 

To bi se dalo morda razložiti s tem, da starši, ki imajo že dva fanta, nimajo tretjega otroka, medtem ko se tisti z dvema hčerkama odločijo še za enega otroka (in niso več vključeni v našo statistiko družin z dvema otrokoma). 

V družinah, ki imajo dva otroka različnega spola, je namreč povsem identičen odstotek takih, kjer je starejši fant kot tistih, kjer je starejše dekle. Dvojčkov je poldrugi odstotek. 

Podatki statističnega urada se nanašajo na stanje 1. 1. 2015. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • maxmaxlj 16:35 04.januar 2016.

    Sao prva leta, potem se močno situacija spremeni.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:03 04.januar 2016.

    "To bi se dalo morda razložiti s tem, da starši, ki imajo že dva fanta, nimajo tretjega otroka, medtem ko se tisti z dvema hčerkama odločijo še za enega otroka"Ja fantki so bolj naporni :)