Slovenija
626 ogledov

Spor med medicinsko fakulteto in UKC Ljubljana "prešel vse meje racionalnosti"

klinični Saša Despot
Spor med Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani se ne umirja. Na fakulteti so začeli tehnične priprave na prenehanje izvajanja storitev, UKC Ljubljana bi pomoč iskal na sodišču.

Jabolko spora med UKC Ljubljana in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani je plačilo preiskav, ki jih za UKC Ljubljana opravlja fakulteta. UKC Ljubljana dolguje fakulteti 43 milijonov evrov za opravljene mikrobiološke in patološke preiskave. V UKC Ljubljana pravijo, da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev in da dolga sploh ni. Poskus mediacije je propadel, medicinska fakulteta pa je zagrozila, da bodo 15. decembra prenehali izvajati storitve za UKC Ljubljana. 

Vpleteni strani naj bi se danes ob 7. uri spet sestali, a so predstavniki fakultete sestanek v četrtek zvečer odpovedali. Dekan Igor Švab je pojasnil, da so se za takšno potezo odločili, ker je bil odziv UKC Ljubljana na dogovorjeni predlog fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve. Fakulteta je tako UKC Ljubljana kot pristojno ministrstvo pozvala k nadaljevanju pogovorov. Na temeljih prejšnjega sestanka bi bilo mogoče dogovor doseči, so prepričani. A obenem Švab dodaja, da je "spor že prešel vse meje racionalnosti in realnosti. Ničesar več si ne upam napovedovati".

laboratorij | Avtor: Profimedia Profimedia

Na zadnjem sestanku z vodstvom UKC so se dogovorili, da bodo prihodnja plačila fakulteti izvedena s pridržkom in da bo fakulteta razkrila vse cene in metodologijo njihovega izračuna. Zavrnil je trditve vodstva kliničnega centra, da medicinska fakulteta skriva cene storitev, ki jih opravlja za našo največjo bolnišnico. Švab trdi, da so pripravljeni razkriti vse cene in elemente cen, torej kako so do cen prišli. Ob tem pa je dejal, da bi to morali razkriti v nekem ozkem krogu, da ne bi prišlo do širjenja informacij. Iz pogovorov, ki so jih imeli z vodstvom UKC je razumel, da so se o poteku tega dogovorili. "Zato sem bil še toliko bolj presenečen, ker ne vem, kaj je narobe. Ni mi jasno, s čim konkretno se UKC ne strinja," je dejal.

Cene se določajo na različne načine, po različnih osnovah. Nekaj jih določajo v sodelovanju z ZZZS, nekaj po metodologiji iz leta 2010. "O njih smo se pripravljeni pogovarjati," je poudaril. Komentiral je tudi navedbo državnega sekretarja Marjana Pintarja, da bi morala fakulteta imeti potrditev ministrstva za zdravje glede cen. "Ne vem, če smo to sploh dolžni početi," je dejal. 

Denar, ki ga medicinska fakulteta dobi iz naslova opravljenih preiskav, ne bo namenjen za izplačilo nagrad, ampak za izgradnjo kampusa na Vrazovem trgu in na Zaloški cesti, je pojasnil Švab. 

V UKC Ljubljana razmišljajo o tem, da bi vložili predlog za začasno odredbo zagotavljanja storitev medicinske fakultete. "Sodno odredbo lahko zahtevajo. Z odredbo lahko tudi mi zahtevamo, da oni plačujejo, kar mi delamo. Če se pogovarjamo preko sodnih odredb, ne bomo prišli daleč," je jasen Švab. "Mi smo zdravniki in se bomo trudili, da bomo te preiskave delali. Najmanj, kar si želimo, je zaustavitev storitev." Trenutno vse preiskave in dežurstva potekajo normalno. V primeru, da se bodo razmere še zaostrile in bodo opravljali le še nujne preiskave, se bodo o stopnji nujnosti odločali v sodelovanju s strokovnjaki posameznih strok in klinik. Švab je prepričan, da je možno opredeliti, katere preiskave so nujne. 

klinični | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Jug dvomi, da so v ozadju likvidnostne težave

"Stvar je preresna, ne moremo se tako igrati in resnično ne razumemo teh postopkov," je ob odpovedi današnjega sestanka za STA dejal generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug. "Ukinitev storitev je za nas nesprejemljiva." 

Mislim, da se izkazuje to, kar smo sumili, da je v bistvu vsa ta zaostritev posledica strahu medicinske fakultete, da bi UKC sam začel izvajati storitve in da v ozadju niti približno niso likvidnostne težave, saj jim redno plačujemo račune, in da je ta zasuk, tudi ta odpoved, posledica tega, da so v ozadju čisto drugi interesi," ocenjuje generalni direktor UKC Ljubljana. Kot je dodal, UKC veliko dela na tem, da bi okrepil svoje storitve na področju mikrobiologije in histopatologije. 

Jug pričakuje, da bo medicinska fakulteta preklicala napovedano odpoved izvajanja storitev. Strokovni svet UKC je v četrtek ugotovil, da klinični center vseh storitev, ki jih zanje opravlja fakulteta, ne more zagotavljati. Odpoved izvajanja storitev bi se lahko poznala na zdravju ljudi. Zato razmišljajo, da bi na sodišče vložili predlog za začasno odredbo zagotavljanja storitev medicinske fakultete. 

UKC Ljubljana je po Jugovih besedah fakulteti ponudil redno plačevanje vseh tekočih računov, kar bi pomenilo nakazilo štirih milijonov evrov v decembru in januarju. Letos so po njegovih besedah že plačali 16,5 milijona evrov za storitve.

V UKC si želijo, da bi bile cene realne, zato želijo preveriti, ali so postavljene cene ustrezne. Opozoril je, da podatki, ki jih imajo, govorijo o "večkratniku prenapihnjenosti". Ob tem je dodal, da edina pogodba med fakulteto in kliničnim centrom, s katero razpolagajo, vsebuje cene v tolarjih. Ob tem ta pogodba ne vključuje novejših, dražjih storitev, zato so te cene postavljene enostransko. UKC Ljubljana jih nikoli ni potrdil, pač pa so bile obračunane po monopolni ceni, je dejal. Hkrati bi morala imeti fakulteta tudi potrditev ministrstva za zdravje, a glede na izjavo državnega sekretarja Marjana Pintarja tega zaprosila ministrstvu fakulteta nikoli ni dala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 20:37 08.december 2023.

    Spor dveh titanov, ki jim je bolj kot skrb za bolnike važen pohlep po denarju in zaslužkih. In kaj , če je vse res..? Potem je treba sankcionirat vodstva po hitrem postopku https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/od-obubozanega-ukc-zelijo-milijone-za-nagrade-vodilnih-zdravnikov-1096590

  • Luksi 13:36 08.december 2023.

    Banda lopovska, oboji se financirajo iz proračuna, se pravi, si med seboj delijo naše milijone, medtem, ko navadni davkoplačevalci ne pridemo do zdravnika. Tukaj bi morala država udariti po mizi in preprečiti takšno početje, saj je dejstvo, da fakulteta denar ...prikaži več rabi za izplačilo nagrad vodstvu... po potrebi bi morali poslati policijo, da jih nabunka...

  • Kmodri 12:36 08.december 2023.

    Spet bodo nastradali pacienti!