Slovenija
80 ogledov

Sportina se umika s Titove rezidence

Vila Bled. Renata Škrjanc
Sportinino podjetje Condor Real se s septembrom umika iz Vile Bled, za katero bo skrbel Javni gospodarski zavod Brdo Protokolarne storitve RS. Ta naj bi poskušal vilo upravljati z lastnimi kadrovskimi zmogljivostmi in nadaljevati zastavljene programe, so pojasnili na generalnem sekretariatu vlade.

Vlada je z nepremičninsko družbo Condor Real junija 2008 sklenila pogodbo za 50-letni najem Pristave in Vile Bled, ki jo je dotlej vodila Sava. Zaradi gospodarske krize družba Condor Real ni uspela uresničiti zastavljenih ciljev o obsežnih investicijah in ni mogla več zagotavljati pozitivnega poslovanja obeh objektov. Zato je 27. septembra 2010 odstopila od pogodbe, ki po izteku dveletnega odpovednega roka preneha veljati septembra letos.

Potem ko je bilo po majskem sklepu vlade mogoče pričakovati, da bo država novega najemnika iskala prek javnega razpisa, pa razpis ni bil objavljen. Odločeno je bilo, da se Condor Real umakne iz Vile Bled.

Ta pa bo kot protokolarni objekt ostala v upravljanju JGZ Brdo in naj bi nadaljevala zastavljene programe. Ob tem bo JGZ Brdo poskušal Vilo Bled upravljati z lastnimi kadrovskimi zmogljivostmi, so sporočili z generalnega sekretariata vlade.

Bo Vila Bled še hotel?

Natančno na generalnem sekretariatu sicer niso pojasnili, kaj to pomeni za nadaljnje delovanje Vile Bled in ali bo ta ostala v funkciji hotelskega turizma, česar si želijo na Bledu. "Vila Bled je vsekakor pomemben del turistične ponudbe Bleda," je povedala direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar in dodala, da bi bilo resnično škoda, če bi vilo zaprli.

"Smo precej enotnega mnenja, da bi bilo pametno, da vila ostane javno dostopna in da se ohrani njen turistični namen, ker je simbol blejskega turizma," je dejal tudi blejski župan Janez Fajfar, ki je kot najboljšo možnost videl podaljšanje najemne pogodbe s Condor Realom, vendar za nižjo najemnino. Boji se, da bi vsaka drugačne rešitev pomenila prehud rez v normalno poslovanje vile kot hotela.

"Ekipa v Vili Bled je izvrstna in velika škoda bi bila, če bi prišlo do kakšnih hujših pretresov," je ocenil Fajfar. Spomnil je, da je bila Vila Bled, ki je bila nekdaj predsedniška rezidenca, leta 1984 odprta drugič po drugi svetovni vojni in je ostala odprta 28 let. Danes je to butični hotel s sedmimi sobami in 24 hotelskimi apartmaji.

Velik finančni zalogaj

Kot je poudarila Štravs Podlogarjeva, je Vila Bled v zadnjih letih naredila velik korak naprej v smislu kulinarične ponudbe in trženja posebnih dogodkov, od porok do protokolarnih dogodkov.

"Res bi bila velika škoda tako za Bled kot za Slovenijo, če bi se tukaj karkoli spremenilo na slabše," je ocenila Štravs Podlogarjeva, ki si želi, da ne bo prišlo do vsebinskih sprememb.

Opozorila je, da je Vila Bled tako finančno kot organizacijsko velik zalogaj, saj gre za velik objekt z velikimi parkovnimi površinami in dobro ponudbo, kar zahteva pravo število ljudi in strokoven kader, ki ga je treba temu primerno plačati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.