Slovenija
5138 ogledov

Športniki in estradniki, ki bi bili radi župani

Alma Rekić
1/2
Voyo
Med 688 kandidati, ki se bodo prihodnji teden pomerili v tekmi za županski stolček, je tudi nekaj medijsko prepoznavnih imen, nekatera od teh ne prihajajo iz sveta politike.

Na seznamu tako najdemo znana športna, novinarska in imena iz sveta estrade, se je pa za kandidaturo odločilo tudi več sedanjih in nekdanjih poslancev.

Miran Stanovnik Dakar 2015 | Avtor: EPA EPA

Za župansko kandidaturo se je kot neodvisni kandidat v občini Log-Dragomer po štirih letih županovanja znova odločil ekstremni športnik Miran Stanovnik, ki je po večkratni udeležbi in uspehih na sloviti puščavski reli dirki Dakar dobil vzdevek puščavski lisjak. V vlogi župana pa se želita preizkusiti tudi nekdanji košarkar Dušan Hauptman, ki s podpisi volivcev kandidira v Litiji, in nekdanji hokejist Miha Rebolj, ki se bo kot kandidat SMC pomeril v volilni tekmi na Jesenicah.

Slednjemu bo na Jesenicah načrte poskusila prekrižati nekdanja žirantka resničnostnega šova Alma Rekić, in sicer kot kandidatka Levice. Kot kandidat Levice v Ljubljani pa bo nastopil humanitarec Milan Jakopovič, ki je ustanovitelj in predsednik društva Petka za nasmeh.

Novinarji in voditelji ter obtoženi in oproščeni v zadevi Patria

Bojan Traven | Avtor: Matej Leskovšek/Planet TV Matej Leskovšek/Planet TV

S televizijskih ekranov prepoznaven županski kandidat je tudi dolgoletni televizijski novinar in urednik Bojan Traven, ki je kandidaturo v Bohinju vložil s podporo volivcev. V Ljutomeru se je za župana s podporo SD odločil kandidirati nekdanji novinar Dejan Karba, v Domžalah pa se je v župansko tekmo s podporo svoje liste podala nekdanja televizijska napovedovalka vremena in radijska voditeljica Alenka Resinovič - Reza.

slovenija 10.01.11 Ivan Crnkovic, Rotis, afera Patria, intervju, Trzin, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Podpise za vložitev županske kandidature v občini Kostel je zbral tudi poslovnež Ivan Črnkovič, ki ga je širša javnost spoznala predvsem med dolgotrajnim sojenjem v zadevi Patria.

Nekateri poslanci in politiki bi zamenjali stolček

Na županskih stolčkih se vidijo tudi nekateri aktualni poslanci. V Ljubljani sta se denimo za kandidaturo odločila Anže Logar (SDS) in Dragan Matić (SMC). V Mariboru s podpisi volivcev kandidira Lidija Divjak Mirnik, sicer poslanka LMŠ.

V letošnji županski tekmi sodeluje več nekdanjih poslancev. Med njimi je denimo državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Uroš Prikl, ki bo v Mariboru nastopil kot kandidat DeSUS, nasproti pa mu stoji med drugim tudi kandidat Stranke medgeneracijske solidarnosti in razvoja Borut Ambrožič.

Kot neodvisni kandidati so se v letošnjo župansko tekmo denimo podali nekdanji poslanci Tomaž Gantar v Piranu, Franc Laj v Lendavi, Renata Brunskole v Metliki, Zvonko Lah v Mirni Peči in Andrej Čuš na Ptuju.

Renata Brunskole (v družbi ministra Žekša in državnega sekretarja Horvata) pravi | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nekdanji poslanci so tudi med t. i. povratniki. Letošnja županska tekma bi namreč utegnila vrniti na županski prestol koga, ki ga je kdaj v preteklosti, ne pa v tem mandatu, že zasedal. Tako se želi denimo v Mariboru na županski položaj vrniti Franc Kangler, na Ptuju je to Štefan Čelan, v Tržiču Pavel Rupar, v Kočevju Janko Veber in v Kamniku Anton Tone Smolnikar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • miki1234 07:47 12.november 2018.

    zato pa smo tam, kjer smo... folk, ki nima pojma o pojmu rine v politiko...

  • kladu 18:01 11.november 2018.

    jA KDO PA NE BI RAD ZASLUŽIL 5OOO e na mesec na mestu župana,,,,halooo!več zaslužijo kot poslanci v DZ,za zelo malo dela.Znižajte jim plačo na 145o e,pa boste VIDELI KOLIKO JIH BO ŠE KANDIDIRALO.VEČINA JE BLEFERJEV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ode 13:07 11.november 2018.

    Gre za preživetje nekaterih kandidatov. Edino zmaga jih lahko še potegne iz bede. Tako bi lahko dejali za enega od kandidatov, nekoč z ugledno državno službo, ki je bil iz te službe odpoklican in odpuščen, ki že več let životari ...prikaži več brez službe in svojemu očetu na plečih, ki kandidira za župana v eni od občin, nastalih na ozemlju nekdanje Občine Domžale.