Slovenija
6911 ogledov

Stranke izgubljajo moč in vpliv, zato raje kandidirajo sami

Lokalne volitve v Kranju. Anže Petkovšek Volilni plakati v Kranju.
Kandidatov s podporo volivcev je vse več.

SDS bo na letošnjih lokalnih volitvah s svojimi predstavniki nastopala v 209 občinah od 212. Imajo 83 svojih županskih kandidatov, podpirajo pa jih skupaj 142. Med njimi so tudi taki, ki so člani stranke, a kandidirajo s podporo volivcev oz. svojo listo, kot je recimo posavski kandidat Ivan Molan.

Ivan Molan meni, da je država tista, ki se najmanj drži lastnih dogovorov. (Foto | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Molan je župan Brežic že od nadomestnih volitev 2005, ko je na županskem mestu zamenjal Andreja Vizjaka, ki je takrat prevzel ministrski položaj. A že na lokalnih volitvah leta 2014 je nastopil kot samostojen kandidat in ne kot predstavnik SDS. Takrat je pojasnil, da se je za to potezo odloči zato, ker želi v ospredje svoje kampanje postaviti to, kar je v svoji dosedanji politični karieri dosegel. 

V mestnih večina županov z listo

Kandidatov s podporo volivcev je sicer z lokalnih volitev v lokalne volitve več. Če pogledamo samo mestne občine, bomo med župani med njimi našli večino takih, ki so bili izvoljeni s pomočjo svoje liste. Zorana Jankovića za župana ne predlaga stranka Pozitivna Slovenija, katere predsednik je, ampak skupina volivcev z Jožetom Mermalom na čelu.

Urška Bačovnik Janša in Janez Janša na državni proslavi na Kongresnem trgu Župani Slovenija Janša že čestita svojim županom

kanditatura Janković | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Janković je ob vložitvi kandidature dejal, da se je tako odločil, ker ne išče zavezništva z nobeno stranko, saj ima tega sklenjenega z našimi meščankami in meščani ter Listo Zorana Jankovića. "Prav Lista je tista, ki v mestnem svetu uspešno deluje že dvanajst let in je omogočila izvedbo več kot 2.000 projektov, s katerimi smo izboljšali kakovost življenja svojih prebivalcev," je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi MOL Sania Huskić Hočevar. "Močna Lista Zorana Jankovića je ključ do uspešnega razvoja mesta brez nepotrebnih političnih preigravanj, ki so večinoma sama sebi namen." V treh dneh so zbrali 2.285 od potrebnih 1.643 podpisov za župana in 2.183 od potrebnih 1000 podpisov za mestni svet. 

S skupino volivcev gredo na nove volitve tudi aktualni župan Bojan Šrot v Celju, župan Andrej Fištravec v Mariboru, novogoriški župan Matej Arčon, medtem ko je Lista Koper je naš, ki predlaga Borisa Popoviča, registrirana kot stranka. 

Boris Popovič po referendumu u drugem tiru | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Med župani 212 občin jih deset županuje že 24 let - med njimi je denimo župan občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber, ki je najprej dvakrat kandidiral s svojo listo (1994, 1998), nato s podporo LDS (2002) in SLS (2006), na zadnjih treh volitvah pa spet ob podpori volivcev (2010, 2014, 2018).

Zoran Janković Slovenija Ko mestni šerifi kršijo zakone pred volitvami, pa se ne zgodi nič

Nizka stopnja zaupanja v stranke

Politični analitik Miro Haček s Fakultete za družbene vede pravi, da je vedno več kandidatov s podporo volivcev zato, ker so takšni kandidati praviloma uspešni, saj jih volivci ne povezujejo s katero izmed političnih strank. "Politične stranke so v Sloveniji deležne izjemno nizke stopnje zaupanja in na lokalni ravni oblasti zato še od leta 1998 izrazito izgubljajo svoj vpliv in svojo moč," razlaga Haček. "Posledično se kar nekaj kandidatov, ki jih sicer lahko relativno enostavno povežemo s to ali ono politično stranko raje odloči za kandidaturo s podporo volivcev in ne s podporo politične stranke."

Kandidate za župane lahko predlagajo politične stranke ali skupina volivcev. V drugem primeru je treba zbrati podpise najmanj dveh odstotkov volivcev, ki so v tej občini glasovali v prvem krogu zadnjih rednih volitev za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2.500. 

Podpisi le na upravni enoti

Čeprav se ne sliši veliko, podpisov ni tako enostavno zbrati, glede na to, da se mora vsak podpisnik oglasiti na upravni enoti. "Sedanji brežiški župan je zbral 639 podpisov in ob objavi tega podatka dejal, da gre za izjemen odziv," pravi Edi Štraus, ki je tudi sam razmišljal o kandidaturi, a se zanjo ni odločil, med drugim tudi zato, ker bi moral zbrati 186 podpisov. "Ob 25 tisoč prebivalcih in po 14 letih županovanja dejati, da je to izjemen rezultat, potem je jasno, da je slabih 200 podpisov skoraj nemogoče dobiti."

slovenija, upravna enota ljubljana, odpiralni cas, obcina, Tobacna 2, Ljubljana, | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Štraus opozarja, da so uradne ure upravnih enot večinoma v dopoldanskem času, ko so ljudje v službah. V Brežicah je bilo podpise v popoldanskem času tako mogoče oddati le ob sredah do 17. ure. "Zadeva je za posameznika, če nima močne mreže za sabo, praktično neizvedljiva," pravi Štraus. "Ne moreš organizirati dogodka in podpisov zbirati z notarjem, ampak je to mogoče opraviti le na upravni enoti."  

45 minut čakali, da so oddali podpis

Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak, ki je pred letošnjo kandidaturo zbral 581 podpisov, je za Večer povedal: "V teh dneh se je nagarala tudi uslužbenka v krajevnem uradu, saj je morala poleg rednega dela overiti še ogromno podpisov podpore. Kljub temu, da se je za overitev čakalo tudi do 45 minut, ni nihče obupal tudi zaradi pozitivnega odnosa uslužbenke."

Haček sicer v delovnem času upravnih enot ne vidi prevelikih težav. "Glede zbiranja podpisov podpore veljajo že vse skozi ista pravila," pravi politični analitik s FDV.  "Število podpisov, ki jih je treba zbrati, je praviloma nekaj sto (le v zelo velikih ali zelo majhnih občinah več ali manj od tega), tako da tukaj ne vidim posebne ovire."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Pepe007 07:27 26.oktober 2018.

    Najti nekaj 100 ljudi, ki bodo šli na upravno enoto za nekoga čakat v vrsto, se mi zdi kar herojsko dejanje. Verjetno je tričetrt upokojencev in zaposlenih v JS. To so obrazi "neodvisnih kandidatov".