Slovenija
118 ogledov

"Spotikaš se ob njihova sidra"

Sidranje ob Debelem rtiču
1/2
Bralka Maja
Tudi na morju veljajo pravila in kjer so pravila, so tudi kršitelji. V krajinskem parku Debeli rtič se kopalci "spotikajo" ob sidra čolnov, ki jih po enem tolmačenju tam ne smelo biti, čeprav odlok o Debelem rtiču pravi drugače.

Kot nam je sporočila bralka, čolni na motorni pogon motijo kopalce v Krajinskem parku Debeli rtič. "Ti brezvezneži se kar 10 metrov od obale zasidrajo, tako da lahko še peš okoli čolna hodiš in se spotikaš v sidra. Če imajo že za nakup plovila, naj plujejo po morju, ne pa da motijo kopalce, ki uživajo v miru obale."

Navtični vodnik slovenskega morja in obale pravi, da je območje Debelega rtiča razglašen za naravni spomenik, znotraj katerega je "prepovedana vsakršna plovba na motorni pogon in sidranje". 

Navtični vodnik govori drugače kot odlok

A na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor dodajajo, da takšna dikcija ni v skladu z navedbo v Odloku o razglasitvi naravnega spomenika Debeli rtič iz leta 1991, ki pa pravi, da je plovba na motorni pogon sicer prepovedana, ne pa tudi sidranje. V skladu s tem se tako lastniki čolnov lahko zasidrajo ob Debelem rtiču, če tja priplujejo s pomočjo vesel ali jader, kar pa je v primeru fotografij bralke, na kateri so ob obali zasidrani le motorni čolni, vprašljivo.

Na zavarovano območje sicer kažejo tudi kardinalne oznake rumeno-črne barve, mimo katerih pa očitno "kapitani" plujejo, ne da bi vedeli, kaj pomenijo.

Pristojni nadzorniki so sicer letos ob celotni slovenski obali izdali 12 plačilnih nalogov zaradi prepovedi ali omejitve plovbe na posameznih območjih, največ kršitev je bilo zaznanih na področju Ankarana. 

Komentarjev 5
  • Žurnalček 14:42 03.avgust 2014.

    Krajinski park zraven Luke in s tokom proti krajinskemu parku , je nesmisel vseh nesmislov . To je ravno tako , kot če bi naredili in zaščitili spodnji tok Save in ga razglasili za krajinski park . Do obale lahko ...prikaži več pravokotno na njo čoln pripelje kjer hoče in tudi sidra kjer hoče., če ni sidranje prepovedano. Pa kaj a zdaj bi moral nekdo vedeti , da je na 5000 km jJadranske obale glih tale siv morje park prirode !Če smo že pri temu , pa naj tale zoprna baba ve , da ona naredi več škode z svojo hojo po dnu " krajinskega parka " , kot pa enkrat vrženo sidro. Čudno , da dovolijo kopalcem z avtomobili v ta KRAJINSKI park.

  • speris 22:03 02.avgust 2014.

    kapitanija itak ne nardi nic, smo jih ze veckrat klicali in to iz barke, da druge barke krsijo sidranje pa do glisiranja ob obali blize od 250m..

  • Sauromon 20:34 02.avgust 2014.

    kaj pa če bralka Maja moti uporabnika čolna!? to je tipična slovenska foušarija...