Slovenija
34 ogledov

"Spravila ga bom domov!"

Tjaša (Foto: Katja Štingl) Žurnal24 main
Obisk turškega 
zapora. Devetnajstletna Tjaša Zelenko je po treh letih obiskala očeta, zaprtega v Istanbulu.

"Obisk mi je dal energijo in zagon, da očeta spravim v Slovenijo, saj se v zaporu slabo počuti, tudi njegovo zdravje ni najboljše," je po srečanju z očetom v turškem zaporu povedala Tjaša Zelenko, hči Francija Zelenka, ki je zaradi tihotapljenja anhidrida ocetne kisline že tri leta zaprt v Istanbulu. Na poti jo je spremljal tudi Žurnal24.

Le ena skupna ura
"Zelo sem vznemirjena, kar ne morem verjeti, da se to res dogaja," je pred obiskom s tresočim glasom povedala Tjaša.

Franci Zelenko, Tur%C4%8Dija, zapor | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V zapor nas je pospremila prevajalka, Slovenka, ki že deset let živi v Istanbulu. Brez nje bi se težko znašli, saj le redki govorijo angleško. Po strogi kontroli dokumentov in odvzemu vseh elektronskih naprav je sledila druga kontrola. Tjaša je bila razočarana, saj očetu ni smela podariti plišastega medvedka – morali bi ga namreč razparati in preveriti. Prišli smo v času zaprtih obiskov, a so po pregovarjanju prevajalke turški uradniki le popustili. Tjaša je lahko videla očeta v živo, a le za eno uro.

zapor, Zelenko, Tur%C4%8Dija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Želi si ga v Sloveniji
Rahlo v šoku se je vrnila. "Očeta bom spravila domov," so njene prve besede. "Vedno je lepo skrbel zame, zdaj je čas, da mu to vrnem," je trdno odločena.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.