Slovenija
27 ogledov

"Sprejeli bi jih tudi brez zakona"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Razprava o novem zakonu o tujcih se vrti okoli določbe, po kateri bi Slovenija lahko sprejela zapornike iz Guantanama. Medtem ko koalicija zakonu ne nasprotuje, so v opoziciji bolj skeptični.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Damjan Lah pravi, da novi zakon upošteva smernice Evropske komisije glede prostega pretoka oseb in prenaša vsebino treh novih direktiv.

Med drugim zmanjšuje administrativno breme za tujce, ki zaprosijo za modro karto, zagotavlja pravice tujcem, ki so žrtve nezakonitega zaposlovanja, daje več pravic tujcem, ki so v postopku prisilne odstranitve, uvaja olajšan vstop za določene kategorije tujcev in razširja definicijo družinskih članov tujcev.

Poslanke in poslanci so s 43 glasovi za in 24 proti sklenili, da je predlog novega zakona o tujcih primeren za nadaljnjo obravnavo.

Po predlogu novega zakona se lahko dovoljenje za začasno prebivanje izda tujcu, čigar prebivanje je v interesu države zaradi kulturnih, znanstvenih, gospodarskih ali političnih razlogov.

Ta določba naj bi bila tudi podlaga za sprejem zapornikov iz ameriškega zapora Guantanamo na Kubi. 

"Sprejeli bi jih tudi brez zakona"
V SD in LDS zakona ne povezujejo s problematiko zaprtih oseb v Guantanamu, saj bi Slovenija zapornike sprejela tudi brez sprememb zakona, ker je to odvisno od postopkov in politične volje. Anton Anderlič (LDS) poudarja, da bi se z zakonom Slovenija uvrstila med države z visokimi standardi na tem področju.

V Zaresu kot najpomembnejšo novost vidijo uvedbo modre karte. Opozarjajo pa na določbo, ki ureja združitev družine, ki predvideva, da lahko do združitve družine pride šele po preteku najmanj enega leta, ko tujec že prebiva v Sloveniji. V Zaresu menijo, da je ta rok nepotreben.

Anton Urh (DeSUS) paniko pred sprejemom zapornikov iz Guantanama ocenjuje za preuranjeno, saj naj bi zakon prinašal vrsto dobrih rešitev, ki dvigujejo raven pravic. Tako Urh kot nepovezani poslanci menijo, da bi šlo pri sprejemu zapornikov za humanitarno dejanje.

SNS: Američani naj sami čistijo svoje napake
"Ne dovolimo, da Slovenija pristane na izsiljevanje ZDA. Američani naj sami čistijo svoje napake," je dejal Silven Majhenič (SNS). Novi zakon je po njegovi oceni v temelju namenjen sprejemu tujcev, ki naj bi v Sloveniji bivali zaradi interesa posameznikov iz vlade.

O pomenu klečeplazenja pred ZDA se sprašuje tudi poslanec SDS Miro Petek, ki se je vprašal, ali je odgovorno početje vlade, če za eno samo fotografiranje s predsednikom ZDA potencialno povzročimo veliko tveganje za državo.

Poslanci SLS pa pričakujejo, da bo novi zakon prinesel dovolj učinkovite določbe, da se ne bo moglo več zgoditi nezakonito zaposlovanje tujcev, kot smo mu bili priča v gradbenih podjetjih. Po besedah Janeza Ribiča tudi pričakujejo, da bo zakon zagotovil boljšo preglednost in predvsem nadzor nad priseljevanjem tujcev ter pridobivanjem vizumov in dovoljenj za prebivanje tujcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.