Slovenija
75 ogledov

Sprememba družinskega zakonika ni uspela

Primc s 40 tisoč podpisi. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Društvo Družinska pobuda s svojim predlogom za spremembe družinskega zakonika ni uspelo. Stranke, ki podpirajo zakonik, se namreč s pogovori za iskanje nove kompromisne rešitve ne strinjajo. Merše, ki naj bi bil za kompromis, je v preteklosti že sodeloval s Primcem; skupaj sta zakoniku nasprotovala.

Družinska pobuda, ki je pred dnevi predstavila nov predlog sprememb družinskega zakonika, za katere so trdili, da utegnejo najti podporo pri strankah in zainteresirani javnosti, je danes predstavila svoj pogled na razplet dogodkov. "V Družinski pobudi smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi prišlo vsaj do pogovora o kompromisu, ki bi bil sprejemljiv za vse strani. Žal pa so stranke, ki podpirajo družinski zakonik, zavrnile že samo možnost za pogovore za iskanje kompromisa," je svoje videnje pojasnil Tomaž Merše iz omenjenega društva.

Po njegovih podatkih so pobudo za iskanje kompromisa podprle stranke SDS, NSi in SLS. Ker pa imajo te stranke manj kot polovico poslank in poslancev v državnem zboru, Merše ugotavlja, da ni zadostne volje za pogovor o kompromisu. "Tako bomo pač šli na referendum, kjer pa sedanje različice zakonika pač ne bomo mogli podpreti," je sklenil Merše.

SLS ni brezpogojno podprl pobude, Virant proti novim spremembam

Stališče stranke SLS, ki je po Meršetovem prepričanju pobudo podpirala, je sicer po pojasnilih poslanca Jakoba Presečnika pozitivno – pod pogojem, da bi podporo temu predlogu vnaprej napovedala vsaj večina poslanskih skupin. V tem primeru bi bilo pametno to pobudo realizirati, v nasprotnem primeru pa bi "ta razdvojenost trajala naprej, zato je bolje, da se izvede referendum", kot je pojasnil Presečnik.

Primčeva iniciativa bo vložila podpise za referendum

Ker novi predlog sprememb družinskega zakonika ni uspel, so v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok po besedah vodje iniciative Aleša Primca "prisiljeni" vložiti podpise za razpis referenduma. To bodo storili kmalu, je Primc pojasnil za STA, vendar ne vedo še kdaj točno.

Podporniki zakonika bodo pred referendumom zagovarjali vse družine

Pobudo so med drugim zavrnili tudi v listi Gregorja Viranta, kjer so prepričani, da je kompromisni predlog "nepotreben, saj je bil že družinski zakonik sprejet kot kompromis". Ta predlog po njihovem mnenju pomeni dva koraka nazaj pri urejanju pravic drugačnih oblik družin, zato ga ne podpirajo in pozivajo predlagatelje referenduma, "naj ne povzročajo nepotrebnih stroškov državi in naj podpisov za referendum ne vložijo". V stranki namreč podpirajo lani junija sprejeti zakonik, "ker nikomur ničesar ne jemlje, tradicionalni družini ne škoduje, določeni skupini ljudi pa je v pomoč, saj formalno ureja nekatere v praksi živeče skupnosti".

Kot so sporočili že v ponedeljek, se z novo pobudo ne strinjajo niti v poslanski skupini Pozitivne Slovenije, prav tako pa ji niso naklonjeni v SD. Oboji, tako kot Lista Virant, podpirajo že sprejeti zakonik.

Pobuda le za zavlačevanje?

Obeta se torej referendum o že sprejetem zakoniku, za katerega so v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok že zbrali podpise. Kot so napovedali v ponedeljek, bodo z njihovo vložitvijo v DZ počakali, dokler ne bo jasno, ali so politične stranke pripravljene na nov kompromis.

Družinska pobuda je med drugim predlagala, da se spremeni tretji člen družinskega zakonika, ki opredeljuje zakonsko zvezo. S spremembo bi dodali pomen zakonske zveze, ki je v zasnovanju družine. Iz zakonika bi tudi črtali šesti člen o zunajpartnerski skupnosti.

V kampanji Za vse družine so bili sicer presenečeni nad predlogi Družinske pobude, saj je bil družinski zakonik sprejet že junija lani. Po njihovem mnenju namreč predlogi Družinske pobude niso kompromis, ampak pomenijo ohranitev zdajšnjega protiustavnega stanja.

Primc in Merše si nista neznanca

V našem arhivu se je med drugim našla fotografija, na kateri sta tako Tomaž Merše kot Aleš Primc udeležena pri predaji podpisov, s katerimi sta želela podkrepiti svoje nasprotovanje družinskemu zakoniku.

Komentarjev 4
  • tralala 07:36 02.februar 2012.

    Seveda bo sprejet. In to najmanj z 75% glasovi ZA. Vam bo narod SPET pokazal, kaj si misli o vaši naci-fašistični politiki, Primc. Ejej, tvoje otroke mora bit sram....

  • tralala 07:29 02.februar 2012.

    Na FB je potrebno ustanoviti skupino: 40.000 podpisov, da Aleš Primc sam plača stroške referenduma.

  • smito23 21:46 01.februar 2012.

    Eno je jasno: referendum se ve že vnaprej, bo padel! Družinski zakonik bo sprejet!Zdaj pa, kaj bo naredil Primc? Boli ga, ker ve, da bo izgubil. Boli ga, ker ga bo cela država obsojala, da je zaradi take reči ...prikaži več zapravil več kot 4mio evrov. Boli ga, ker je zadaj še RKC, ki bo še dodatno na slabem glasu zaradi svoje mračnjaške politike, ki se jo gredo. Kaj narediti?Rok za oddajo podpisov za vložitev zahteve za referendum je 11.februar. Napovedujem::Primc bo en dan prej "izgubil podpise, ukradli jih bodo, zgodil se bo požar, povodnja, rop..:" nekaj, zaradi česar podpisov ne bo vloženih, on pa ne bo izpadel luzer in še od Janše jih ne bo slišal, da zapravlja davkoplačevalski denar.Ker če gremo pa na referendum, se pa ve: desnica, torej nova vlada, podpira homofobijo (preViranta ne štejte, on je vedno na strani zmagovalca, za dober denar tudi na strani poraženca... za kakšen dan ali dva.,..), bo poraz tudi slaba popotnica novi vladi in ob enem dokaz o ukrad