Slovenija
29 ogledov

Sprememba načrtov

Po novem načrtu bodo bloke zamenjale hiše tudi v severnem delu. Žurnal24 main
Nov predlog prostorske ureditve območja Mlaka zahod predvideva za skoraj tisoč prebivalcev manjšo pozidavo, večji odmik novega naselja od starega, hkrati pa bodo v prvi vrsti namesto blokov hiše.

Župan Damijan Perne ga je že v petek predstavil članom civilne iniciative, razpisana pa bo tudi nova javna obravnava, na kateri bodo imeli priložnost izraziti svoja stališča tudi drugi krajani.

Garancija krajanom

Nov predlog predvideva, da hiše ne bi zamenjale visokih gradenj le vzdolž naselja, temveč tudi v severnem delu. Večstanovanjski objekti naj bi po novem stali le ob novi prometnici na zunanjem robu novega naselja. Med njimi in hišami bo sicer še ena ožja cesta, vendar bo služila zgolj kot servisna in intervencijska pot, parkirna mesta pa bodo v podzemnih garažah. Poslovno-trgovski objekt ob cesti Kokrica–Polica ostaja, vendar bo prav tako ustrezno odmaknjen od naselja. V novem naselju je predviden nov vrtec z otroškim igriščem, urejena bo tudi komunalna infrastruktura, k čemur se namerava občina zavezati z ustreznimi garancijami.

 

Mlaka zahod

2700 prebivalcev je bila prvotna predvidena poselitev.

V novem prostorskem aktu občina predlaga 677 stanovanjskih enot, šeststo v blokih, 77 pa v atrijskih vilah. V starem načrtu pa jih je bilo predvidenih 950.

Krajani si ob vrtcu in komunalni infrastrukturi želijo tudi pošto in banko, podžupan Štraus ne vidi ovir, saj načrt predvideva prostore za poslovno dejavnost. Je pa stvar odvisna od interesa pošte oziroma bank.

Upoštevali pripombe
Po besedah podžupana Staneta Štrausa je nov prostorski akt za Mlako zahod v veliki meri prilagojen pripombam z javne razgrnitve in obeh dosedanjih razprav, na katerih so imeli krajani in člani civilne iniciative vrsto pomislekov, tako o višini kot tudi o bližini in gostoti poseljenosti. "Nov predlog veliko povedanega upošteva," pravi Štraus, ima pa tudi občutek, da krajani predlagane spremembe na splošno ocenjujejo kot pozitivne.

Kaj menijo krajani
Štrausove vtise je potrdil član civilne iniciative na Mlaki Vojko Šiler, ki je po neuradnih pogovorih z nekaterimi sosedi priznal, da so res zadovoljni in vidijo napredek. Poudaril pa je tudi, da se krajani uradno še niso posvetovali. Najprej se bo v petek sestal s predsednikom KS Kokrica Igorjem Hribarjem, z drugimi pa potem predvidoma prihodnji teden. "Do nove javne razgrnitve bomo imeli oblikovana stališča," pravi, pred tem pa v imenu večine ne želi govoriti. Tudi sam ne zanika napredka v novem predlogu. "Je drugačen in boljši," meni, še vedno pa ga motijo večstanovanjski objekti, čeprav so v novem predlogu le v drugi vrsti. Ponovil je, da je Mlaka primestno naselje, kamor večstanovanjski objekti ne spadajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.