Slovenija
4528 ogledov

Sprememba zakona: Za kršitelje tudi višje kazni od predpisanih

pes Saša Despot
Vlada je včeraj sprejela predlog sprememb Zakona o zaščiti živali.

Na današnji novinarski konferenci je minister Jože Podgoršek pojasnil, da novela zakona prinaša odgovorno lastništvo domačih živali glede na tri kriterije: obvezna označitev psa, prostovoljno označevanje mačk ter obvezno in osnovno znanje glede oskrbe živali.

Po novem bo potrebno obvezno označevati pasje mladiče do 8. tedna starosti, pri trgovanju psov bo potrebna obvezna navedba čipa psa že v oglasih za prodajo. 

Po Podgoroškovih besedah tudi preko inšpekcijskih pregledov ugotavljajo pogosta kršenja pri oskrbi živali, zato bo obvezno osnovno znanje glede potreb in oskrbe živali pri tistih, ki z živalmi prihajajo v stik v službi. Pri ostalih lastnikih to ne bo obvezno, razen v primeru ugotovljenih kršitvah; v tem primeru bo moral lastnik pridobiti ta zahtevana osnovna znanja, e bo še naprej želel posedovati domačo žival. 

Prepoved usmrtitev, prepoved privezovanj psov 

Novela zakona tudi prepoveduje usmrtitev zdravih živalih v zavetiščih z minimalnimi izjemami. Ravno tako se prepoveduje usmrtitev živali zaradi pridobivanja kože ali krzna. 

Prepovedano je tudi privezovanje psov, razen, ko ga peljemo na sprehod, k veterinarju in podobno. Izjema je privezovanje na domačijah, kjer psi opravljajo nalogo varovanja premoženja. V tem primeru je določeno, da je pes lahko na povodcu, v kolikor je ta povodec na vodoravnem vodilu, ki je dolg vsaj pet metrov, gibanje psa pa je omogočeno vsaj štiri metre na vsako stran.

Zakon dopolnjuje tudi določbe, ki urejajo določbe nevarnih psov, tudi pastirskih psov, ki jih uporabljajo za zaščito pred napadi zveri. Če takšen pes napade človeka in če ne pride do hujših poškodb, po napadu še ne bo voden kot nevaren pes. Ravno tako novela prinaša, da v primeru označbe psa kot nevarnega pritožba na odločbo ne zadrži izvajanja odločbe. 

Zakon omogoča višje kazni 

Novela zakona prinaša tudi možnost izrekanja višjih kazni. Kazenskih določb zakon ne dviguje, omogoča pa, da bo v primeru kršitve inšpektor lahko napisal višjo kazen od minimalne, ki je v zakou predpisana. 

Za posamezna področja so kazni v zakonu zapisane od okrog 800 evrov kot minimalne kazni, pri nekaterih kršitvah tudi do 80 tisoč evrov. V zakonu po novem po Podgorškovih besedah na nek način vzpodbujajo višje kaznovanje, da bi kršitelje vendarle odvračali od kršitev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:42 06.maj 2021.

    Končno se bo nekaj spremenilo tudi na področju domačih živali.

  • vzev 16:26 06.maj 2021.

    Kdaj bodo pa že končno prepovedali pse in mačke v bloku v mestih? To je čisto mučenje živali in čisto nič drugega.