Slovenija
26827 ogledov

Spremembe pri dohodnini: Tako se bodo spremenili vaši dohodki!

Denar, evro Profimedia
Vlada bi delila bombončke.

Državni zbor bo oktobrsko sejo danes nadaljeval s prvo obravnavo predloga novele zakona o dohodnini, ki bo po zagotavljanju vlade zavezancem ob nespremenjenih bruto plačah zagotovila višje neto dohodke. Med predlogi je namreč postopno zvišanje splošne olajšave, novela pa med drugim tudi znižuje obdavčitev kapitala in vrača seniorsko olajšavo.

Zvišanje splošne olajšave

Vlada je predlog novele zakona o dohodnini poslala v parlamentarni postopek v začetku maja. Finančni minister Andrej Šircelj je takrat napovedal postopno zvišanje splošne olajšave z današnjih 3500 evrov na 7500 evrov. Ko bo olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci, leta 2025 dosegla ciljno vrednost, je za zaposlenega s povprečno slovensko plačo ocenil prihranek na 1000 evrov letno.

Poleg tega naj bi se stopnja davka v najvišjem, petem dohodninskem razredu znižala s 50 na 45 odstotkov, olajšave in neto letne davčne osnove v lestvici za odmero dohodnine pa naj bi se znova usklajevale z inflacijo. Vrača se seniorska olajšava za starejše od 70 let, pri uporabi električnega vozila za zasebne namene pa ne bo treba plačati bonitete.

Znižanje dohodnine za kapitalske dobičke

Stopnja dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov se bo po predlogu znižala s 27,5 odstotka na 25 odstotkov, ob čemer naj bi bil kapital neobdavčen že ob odsvojitvi po 15 letih imetništva. Na 15 odstotkov naj bi se znižala obdavčitev dohodka od oddajanja premoženja v najem, prav tako vlada predlaga znižanje normiranih stroškov.

Spremembe pri dohodnini bodo po ocenah v prvem letu zmanjšale proračunske prihodke za 276 milijonov evrov, v letih potem se bo izpad zaradi zviševanja splošne olajšave še poglabljal. A Šircelj zagotavlja, da to javnih financ ne bo ogrozilo, saj naj bi gospodinjstva zaradi višjega razpoložljvega dohodka povečala potrošnjo.

Kaj o napovedanih spremembah menijo poslanci, si lahko preberete v članku Zakon o dohodnini: Vlada bi delila bombončke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Naklonsky 17:59 25.oktober 2021.

    Bereš komentarje in se čudiš. Tudi kakšen povprečnež ali celo kakšen revež ima kakšno delnico in zato še ni 'bogatun'. Pa kaj vam je, a ste še vedno ortodoksni komunisti, ko je vse, kar je z delom, odrekanjem, podjetnostjo zasluženo ...prikaži več bogokletno? Res ste nekateri malo čudni! Ali leni?

  • Melinda_Owens 16:30 25.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:05 25.oktober 2021.

    Še pred leti sem sodil v srednji sloj, odkar se zvišuje le minimalna plača , ostale pa stojijo, se uvaja uravnilovka..tako da sem zaradi tega padel pod povprečje SLO plače. Res mislite da je rešitev le dvig minimalnih plač, sindikati????