Slovenija
63 ogledov

Spremembe prinesle nezadovoljstvo na obeh straneh

Slovenija 01.10.2013 studenti pred LPP prodajnim mestov na Bavarskem Dvoru v Lju Saša Despot
Fiktivne ure, manj ponudb za študentsko delo in več sive ekonomije. Po treh mesecih se že kažejo negativne posledice nove ureditve študentskega dela.

S prvim februarjem je začela veljati nova ureditev študentskega dela, ki je prinesla novosti za študente in podjetja. Študentom se je minimalna urna postavka uredila pri 3,8 evra neto (4,5 evra bruto), od plače pa se jim odvede še 15,5 odstotka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Vlada je spremembe uvedla pod načelom "vsako delo šteje“ in želela tako zmanjšati prekernost študentskega dela.

Vsaka nova ureditev pomeni veliko zmešnjave

Čeprav študentski servisi zagotavljajo, da so tako podjetja kot študente izčrpno informirali o spremembah, ki jih je zakon prinašal, je pri delodajalcih in študentih še vedno veliko nejasnosti. "Zagotovo smo pričakovali in smo se pripravili na klice in razlago novega načina obračuna študentskega dela. Med klicatelji so bila tako podjetja kot študenti“, pravi Marko Mikulin z Agencije M Servis.

Mnogo študentov kliče na študentske servise zaradi nejasnosnosti v povezavi s prispevkom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki študentom od plače trga 15,5 odstotka. Nekatera podjetja so študentom zvišala urno postavko, da bi pokrili izgubo, večina pa tega ni storila, saj bi to pomenilo za podjetja prevelik dvig urne postavke. Nekaj težav pa je tudi nastopilo pri razumevanju bruto oziroma neto postavke za študente.

Fiktivne ure in "minimalna" urna postavka

"Imeli smo že nekaj pritožb v zvezi z nepravilnim izplačilom. Podjetja naj ne bi izplačala minimalne urne postavke, izplačanih bi naj bilo manj ur," sporočajo s Študentskega servisa Maribor. Podoben problem je imela tudi študentka, ki se nam je javila, da je opazila, da je njena plača veliko manjša v primerjavi s pretekli meseci, čeprav je opravila podobno število ur: "Ugotovila sem, da me je delodajalec sedaj plačeval le 3,8 evrov bruto na uro, študentskemu servisu pa je posredoval drugačno število ur z urno postavko 4,5 evrov bruto. Po več neuspelih pogovorih sem se nato odločila delovno mesto zapustiti."

Težave so zaznali tudi pri plačah na pavšal, saj mnogi delodajalci niso spremenili višine bruto plače. Nekatera podjetja pa so tudi spremenili način plačila dela. "Prej so nas plačali glede na projekt. Zdaj so to ukinili, plačajo nas po urah. Problem pa je v tem, da se moram potem "štemplat" v Ljubljani, pogosto pa delam od doma. Kako se bom glede tega zmenil z delodajalcem še ne vem," pravi študent, ki se v službo vozi iz Trbovelj.

Poskusi mediacije in pravna sredstva

V primeru težav pri izplačilih študentski servisi pogosto nastopijo kot mediatorji. S pomočjo pogovora s študentom in delodajalcem poskušajo doseči dogovor, ki ustreza obem stranem. Včasih pa meditacije ostanejo neuspešne. "Delodajalca lahko le pozovemo k vračilu napotnice. Če napotnice delodajalec, kljub pozivu, ne vrne, pa imamo bolj ali manj zvezane roke," ugotavlja Nataša Zorec iz Študentskega Servisa Maribor.

Ko je mediacija neuspešna ima študent možnost vložitve kazenske kazenske ovadbe zoper delodajalca za storjeno kaznivo dejanje goljufije, vložitev prijave na pristojnem inšpektoratu za delo in tudi vložitev civilne tožbe zoper delodajalca.

Zmanjšanje ponudbe delovnih mest in siva ekonomija

Na e-Študentskem servisu ugotavljajo, da so ponudbe za delo, ki so bila plačana precej pod sedajšnjo minimalno bruto urno postavko, več ali manj izginila. "Za ta dela podjetja vzamejo manj kandidatov in so na ta način še bolj optimizirala delovne procese z redno zaposlenimi," pravi Saša Praček z e-Študentskem servisa. Celotno število ponujenih del, pa je po uvedbi nove ureditve ostalo približno enako.

Drugače to ocenjujejo na Ageniji M Servis, kjer so že zaznali upad študentskih del. "Upamo, da bo ta upad nekoliko ublažila napovedana gospodarska rast in s tem večja potreba po začasnih in občasnih delih. Zagotovo se bo pa del obsega študentskega dela preselil, po naših ocenah, v sivo ekonomijo,“ ocenjuje Mikulin, ob tem pa opozarja, da bo realen učinek zmanjševanja števila del viden šele v maju.

"Študentsko delo je postalo predrago, podjetja se zelo pritožujejo. Pri določenih podjetjih se že opazi zmanjšan obseg študentskega dela. Določena podjetja pa še „tipajo“, si še delajo izračune in se bodo rezultati šele pokazali v prihodnjih mesecih," ugotavlja Zorčeva iz Študentskega Servisa Maribor.

Evalvacijski sestanek v začetku maja

S Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so sporočili, da večjih težav niso zabeležili, so pa pričakovali nekoliko nerazumevanja glede nove ureditve. Prejeli pa so nekaj informacij o delodajalcih, ki so poskušali prikazati nižje število opravljenih ur. Do teh problemov pa naj bi prihajalo tudi že pred novo ureditvijo.

V naslednjih dneh se bodo predstavniki ŠOS in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter posredniki študentskih del tj. študenstki servisi sestali na evalvacijskem sestanku, katerega cilj bo pregled implementacije reforme študentskega dela in izpostavljanje morebitnih nepravilnosti ter iskanje ukrepov za odpravljanje morebitnih anomalij.

Več vsebin s področja sociale, dela in prava na forumih med.over.net.

Komentarjev 1
  • Kranjica 22:04 06.maj 2015.

    Vse, kar se sedaj dogaja, so študentje napovedovali že pred sprejemom novih pravil, a kaj, ko se pri uvajanju sprememb vedno mudi. Ko pa je škoda že narejena, pa se sprejemajo dopolnila k zakonom in predpisom. Never ending story ...