Slovenija
1606 ogledov

Spremembe tudi pri plačilu vrtca

Vrtec Profimedias
Vlada je sprejela novelo zakona o vrtcih, s katero uvaja nekaj novosti. Pomočnik vzgojitelja bo dobil novo ime, oddelke bodo lahko organizirale tudi fakultete, nekoliko drugače se bo obračunavalo tudi znižano plačilo vrtca.

Za otroke, ki iz različnih razlogov niso vključeni v vrtec, novela predvideva brezplačno obiskovanje krajših programov v obsegu 240 ur letno.

"Krajši programi, ki jih vrtci organizirajo za otroke, ki niso vključeni v vrtec, v letu pred obveznim vstopom v osnovno šolo, se bodo od 1. septembra 2018 financirali iz državnega proračuna," je zapisano v predlogu. "Z ukrepom želimo doseči, da bi se otroci, ki iz različnih razlogov niso vključeni v vrtec, v letu pred obveznim vstopom v osnovno šolo, vključili vsaj v 240-urni krajši program, ki bi ga v celoti financiral državni proračun."

Delež te starostne skupine otrok po navedbah predlagateljev v nekaterih okoljih že dosega 100 odstotkov, s tem ukrepom pa bi se lahko delež povečal tudi v okoljih, kjer dosegajo nižje vrednosti. Resorno ministrstvo pa bo moralo v ta namen v letu 2018 zagotoviti 600.000 evrov, v proračunu za leto 2019 pa dva milijona evrov.

Fakultete bodo lahko organizirale oddelke

Zakon omogoča tudi organiziranje oddelkov javnega vrtca pri visokošolskih zavodih, ki izvajajo študijski program predšolske vzgoje, s čimer želijo povečati strokovno sodelovanje vrtcev in fakultet. 

Vrtec | Avtor: Profimedias Profimedias

Prav tako uvaja spremembo pri učinkovanju pravice do znižanega plačila za vrtec. "Znižano plačilo za vrtec staršem pripada z dnem vključitve otroka v vrtec, če jim je bila izdana odločba, s katero se ta pravica priznava, najkasneje 60 dni po dnevu vključitve otroka v vrtec oziroma najkasneje v 60. dneh po izteku prejšnje odločbe o znižanem plačilu vrtca," navajajo v predlogu. 
Strokovni sodelavec, sedanji pomočnik vzgojitelja, se bo preimenoval v vzgojitelja predšolskih otrok - pomočnik vzgojitelja, za občine pa novela predvideva večjo avtonomijo. 

Dodatni popusti občin

"Občina bo lahko določila krajši rok za vključevanje otrok v vrtec s centralnega čakalnega seznama, kot je sedanjih 23 dni, vendar ne krajši od petih delovnih dni," je zapisano v predlogu. "Občine imajo pravno podlago v zakonu o vrtcih za odločanje o dodatnih popustih, ki jih priznavajo staršem za vrtec." To pomeni, da se lahko plačilo, ki je staršem določeno z odločbo CSD dodatno zniža.  

Občine, ki jih Zakon o vrtcih prinaša pravno podlago za odločanje o dodatnih popustih pri plačilu vrtca, kot so počitniške rezervacije ali dodatna znižaja, bodo z začetkom prihodnjega leta ločeno prikazovale višino sredstev, ki jo namenjajo za namen dodatnih ugodnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1