Slovenija
10115 ogledov

Spremembe pri vpisu otrok v vrtec

Vrtec
Med drugim si obetajo, da bodo na ta način pridobili jasnejšo sliko o potrebah na posamezni lokaciji.

Mestna občina Ljubljana je konec januarja spremenila Odlok o sprejemu otrok v vrtec, po katerem bo vlagatelj v vlogi poleg prve in druge izbire navedel tudi vrtec tretje izbire. 

"Iz izkušenj pri vpisu v vrtce v preteklih letih ugotavljamo, da se za izbiro kamorkoli odločajo zlasti tisti starši, ki ne dosegajo maksimalnega števila točk, vendar pri pozivih vrtca za vključitev na prosto mesto velikokrat otroka ne vpišejo, zato smo razširili možnost treh izbir (namesto dosedanjih dveh) pred kamorkoli," pojasnjujejo pri Oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje na MOL. 

Poleg tega so za primer, da starši tretjič zavrnejo ponujeno prosto mesto, določili, da se otroka uvrsti na zadnje mesto centralnega čakalnega seznama. "Odklonitev zakonsko še vedno ni sankcionirana kot izbris iz centralnega čakalnega seznama, temveč se zgolj uvrsti na zadnje mesto centralnega čakalnega seznama," pojasnjujejo pri MOL.

Jasnejša slika o potrebah Ljubljančanov

Ocenjujejo, da bo učinek obeh sprememb, torej uvedbe vrtca tretje izbire in prestavitve staršev, ki zaporedoma odklanjajo vpis v vrtec, na zadnje mesto centralnega čakalnega seznama, pozitivno vplival na postopek vpisa. "Hkrati bomo pridobili še jasnejšo sliko o potrebah Ljubljančanov na posamezni lokaciji," razlagajo pri MOL. 

Otroci v vrtcu Slovenija Vrtci bodo za skoraj pet odstotkov dražji

V ljubljanske javne vrtce je trenutno vključenih 13.529 otrok. "Vključenost otrok v vrtce je v Ljubljani izjemno visoka," poudarjajo pri MOL. "V preteklem šolskem letu je znašala 91 odstotkov, medtem ko je bila po zadnjih podatkih republiškega statističnega urada SURS za vključenost otrok v vrtce 78,7 odstotkov."

Poudarjajo, da v Ljubljani že četrto leto vsem staršem, ki izpolnjujejo pogoje, torej stalno prebivališče in stalnost bivanja v MOL, starostni pogoj ter izbira kamorkoli, zagotavljajo mesto v javnem vrtcu že v spomladanskih mesecih. 

Vrtec | Avtor: Profimedia Profimedia

Otroci s stalnim prebivališčem v MOL v prednosti

"Ocenjujemo, da bi vsi otroci s stalnim prebivališčem vsaj enega od staršev v MOL ne glede na stalnost in z izpolnjenim starostnim pogojem dobili mesto v javnem vrtcu, če ne bi želeli točno določenega vrtca oziroma točno določene enote," pravijo na Oddelku za predšolsko vzgojo. 

Konec januarja je bilo na centralnem čakalnem seznamu na dan 24. 1. za prvo starostno obdobje 171 otrok, med njimi jih je 31 imelo izbiro kamorkoli. "Vsi so že dobili ponudbo najmanj enega vrtca, vendar so ponujeno prosto mesto odklonili," pravijo pri MOL. "Število otrok, ki so na seznamu in nimajo izbire kamorkoli (le prvo in drugo izbiro), je bilo tega dne še 140. Od tega je drugo izbiro odklonilo 31 otrok, prvo izbiro osem in obe izbiri nadaljnja dva otroka otroka, skupaj 41 otrok."

Prazna šola Stavka Slovenija Šole in vrtci bodo 14. zaprti. A morda tudi naslednji dan!

Na seznamu je bilo tako konec januarja še 99 otrok, 58 iz zunanjih občin, ostali pa imajo le deloma stalno bivališče v MOL ali nimajo starostnih pogojev.

Glede na izkušnje preteklih let v prihodnjem šolskem letu pričakujejo vsaj enak delež vpisa in vključenosti otrok kot v letu 2017. "S podatkom o prostih mestih za šolsko leto 2018/2019 trenutno še ne razpolagamo, saj na navedeno vpliva več dejavnikov, med drugim tudi odložitev šolanja," še razlagajo pri MOL. "Hkrati vrtci prestrukturirajo oddelke z namenom zagotoviti čim večjo vključenost otrok."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.