Slovenija
31 ogledov

Špricajo le višji letniki

"Dijaki bomo jutri študentje in bomo potrebovali študentsko delo," je prepričan Žurnal24 main
Dijaki, ki se bodo udeležili demonstracij, so po pravilniku o šolskem redu upravičeni do izostanka od pouka. Po navedbah ravnateljev izbranih srednjih šol se protestov udeležujejo le višji letniki.

"V skladu s 13. členom pravilnika o šolskem redu na srednjih šolah smo poslali najavo vsem srednjih šolam. Dijak, ki želi biti opravičen od pouka, je moral pred protesti o tem obvestiti razrednika. Na samih protestih se bodo zbirali podpisi prisotnih dijakov, te sezname bomo poslali srednjim šolam in dijaki bodo avtomatično opravičeni," nam je povedal predsednik dijaške organizacije Aleksandar Spremo.

13. člen
Če dijaška organizacija, v katero je včlanjena več kot tretjina vseh dijakov v državi, organizira prekinitev pouka ali drugo obliko protesta, mora najmanj pet delovnih dni pred protestom o tem pisno obvestiti šolo. O nameravani udeležbi na protestu dijak predhodno obvesti razrednika.
Dijaška organizacija je dolžna voditi poimenski seznam s podpisi dijakov, ki so se udeležili protesta, in ga v petih delovnih dneh po protestu posredovati šoli.

Šola ni odgovorna za zagotavljanje varnosti dijakov, ki se udeležijo protesta.

Ravnatelji trn v peti dijakov
Spremo poudari, da je kar nekaj ravnateljev srednjih šol oviralo udeležbo dijakov na demonstracijah. "Klicali smo na približno deset šol. Nekateri ravnatelji so popustili, drugi so ostali neomajni," zatrdi, vendar pa o točno določenih šolah ni želel spregovoriti. Vodje dijaške organizacije pa so šli korak naprej, poklicali ministra za šolstvo Igorja Lukšiča in ga prosili, naj pozove ravnatelje srednjih šol k demokratičnosti in naj ne ovirajo dijaške udeležbe na demonstracijah.

Skrbi jih alkohol
Spremo meni, da so slovenski dijaki izredno družbeno aktivni in se zavedajo svojih pravic. Izostanek od pouka po njegovem mnenju ni razlog tako množične udeležbe. "Seveda pa vedno prihaja do zlorab," doda.

Predsednik dijaške organizacije je še poudaril, da so vse dijake pozvali k trezni udeležbi demonstracij. "Vse trgovine v okolici demonstracij smo opozorili, naj bodo posebej pozorni na mladoletne kupce alkohola. Če se bo en študent v množici petnajst tisočih udeležencev napil, bodo to mediji posneli in poslikali, kar pa bo očrnilo celoten namen protestov," je končal Spremo.

Špricajo le višji letniki
Poklicali smo na gimnazijo Škofja Loka, Bežigrad in Celje in jih povprašali, koliko dijakov je danes izostalo od pouka. "Pri pouku so danes izostali večino le dijaki višjih letnikov, medtem ko so dijaki prvih in drugih letnikov na šoli," je zatrdila Nada Barbarič Novak, namestnica ravnatelja gimnazije Bežigrad. Podobno so nam zatrdili tudi na prvi gimnaziji Celje in na škofjeloški gimnaziji.

Nobena izmed gimnazij se do dijaških problemov ni želela opredeljevati, vendar pa so dodali, da imajo dijaki demokratično pravico izraziti svoje mnenje. "Če so politično situacijo vzeli za svojo je v redu, saj bodo vsak čas volivci," je še poudarila Novakova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.