Slovenija
93 ogledov

Sprijaznjeni z doplačili

ljubljana 23.12.09, lekarna Bitenc, mercator center, lekarna, ponovno odprta, bi Anže Petkovšek
Zaloge. Zdravila doplačujemo tudi zaradi starih zalog zdravil v lekarnah.

"Glede na prvi teden po uvedbi terapevtske skupine zdravil (TSZ) za zniževanje krvnega tlaka in holesterola, ko se je na dan oglasilo vsaj šest ljudi, ki niso hoteli doplačevati zdravil, so se razmere nekoliko umirile. Bolniki so, potem ko so proizvajalci nekoliko znižali cene, v večji meri začeli zdravila doplačevati," pravi družinska zdravnica Danica Rotar Pavlič. To ugotavljajo tudi v lekarnah

Doplačila za stare zaloge

"Dogajalo se je tudi, da je katera od lekarn zdravila nakupila po višjih cenah, ki so medtem začele padati, in je navkljub spremembam zaračunavala doplačilo kot na začetku," ugotavlja Rotar Pavličeva. Z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so sporočili, da je rešitev predvidena v splošnem dogovoru za pogodbeno leto 2014, ki pa ga mora sprejeti vlada. "Do takrat pa zaradi zalog lekarne doplačila za zdravila v TSZ upravičeno zaračunavajo," pravijo na ZZZS.

Proizvajalec ni podražil

Bralka pa je pred kratkim morala doplačati tudi zdravilo za zdravljenje astme Singulair, ki ne spada v TSZ. Iz ZZZS so sporočili, da je zdravilo treba doplačati, ker je dražje od najvišje priznane vrednosti (NPV). "ZZZS je znižal NPV za skupino zdravil z učinkovino montelukast, mi pa smo ceno zdravilu Singular znižali oziroma jo prilagodili na NPV. Zato doplačila ni," pa pravijo v družbi MSD, ki zdravilo proizvaja. V lekarnah nižja cena običajno začne veljati štiri dni po obvestilu veledrogerijam. "Ker so lekarne lahko imele na zalogi določeno količino zdravila še po višji ceni, bi bilo nekaj dni doplačilo sicer teoretično mogoče, vendar pa ZZZS lekarnam dva tedna po znižanju cene krije razliko, nastalo zaradi nivelacije. Bolniki za zdravilo tako v nobenem primeru ne bi smeli doplačati," poudarjajo na MSD.

Komentarjev 1