Slovenija
11491 ogledov

Sprožil se je velik plaz, zgrmel je v Savo

Plaz Bohinjska Bela Slovenska vojska/Twitter
Na Bohinjski Beli se je pri vojašnici sprožil večji plaz.

"V neposredni bližini Vojašnice Boštjana Kekca na Bohinjski Beli se je sprožil plaz kot posledica aktualnih vremenskih razmer. Trenutno ogroža dva objekta Slovenske vojske, v katerih ni osebja. Pristojne službe bodo podale oceno glede nadaljnega ukrepanja pri sanaciji plazu," so sporočili s Slovenske vojske.

Zaradi proženja plazu je prihajalo do motenj oskrbe z električno energijo, so sporočili z Elektro Gorenjska. Težave so se pojavljale predvsem v vaseh Kupljenik, Obrne in Bohinjska Bela. 

Plaz površine okoli enega hektara se je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje sprožil ob 12.57. Podrl je daljnovod in delno zasul strugo reke Save. Na terenu so gasilci PGD Bohinjska Bela, Bled, Selo, Ribno, gorski reševalci GRS Radovljica, regijski poveljnik CZ za Gorenjsko in pristojne službe. Po dosedanjih podatkih prebivalstvo ni ogroženo, so še zapisali.

Kot je za N1 pojasnil Robert Skrinjar iz Civilne zaščite Bled, je cela brežina od Save do vojaškega skladišča zdrsnila v Savo, zaradi česar se je tok reke zmanjšal približno za polovico. Skrinjar je ocenil, da stanje za zdaj še ni kritično, a bo vojaško skladišče v nevarnosti, če bo material šel še naprej.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • Lion0077 17:26 06.november 2023.

    Tako, kot se cela Slovenija sesuva, zaradi SDS, tako se tudi hribi sesuvajo...