Slovenija
120 ogledov

Sreča, da imamo veter

"Koncentracije ozona so odvisne od meteoroloških razmer, zato je treba poleti ve Žurnal24 main
Onesnaženost zraka. V Kopru in Novi Gorici bolje kot v drugih mestih.

"Koncentracije ozona lani niso bile povečane, prav tako niso bile presežene opozorilne vrednosti. Vzrok so meteorološke razmere. Onesnaženost se povečuje z daljšimi obdobji sončnega in vročega vremena. Toda lani je bilo poleti veliko neviht, po drugi strani pa ni bilo dovolj močnih vetrov z zahoda in jugozahoda, da bi prinesli onesnaženost iz severne Italije," je povedala Nataša Šimac z Zavoda za zdravstveno varstvo Nova Gorica.

            56
-krat je bila lani v Kopru presežena največja dnevna osemurna vrednost ozona, opozorilna pa nikoli.

Pred kratkim objavljeni podatki Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) glede lanskega stanja kakovosti zraka na merilnih mestih v Novi Gorici, Kopru ter na Otlici (in Krvavcu) kljub temu kažejo največjo onesnaženost z ozonom med kraji v Sloveniji, dosežene koncentracije pa imajo po besedah Šimacove lahko že pomemben negativen vpliv na zdravje.

Ugodnejše pa je stanje glede trdih delcev PM10, saj sta Koper in Nova Gorica zaradi prevetrenosti veliko med manj onesnažena kot druga slovenska mesta, kjer se stanje iz leta v leto slabša. Kot je pojasnila Tanja Bolte z Arsa, se stanje poslabša ob temperaturnih inverzijah, kakršna je bila januarja na Obali, negativno pa vpliva tudi promet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.