Slovenija
10773 ogledov

Sredi prestolnice dvakrat fizično obračunali z direktorico Inštituta 8. marec

Nika Kovač Saša Despot Nika Kovač
Z Inštituta 8. marec so sporočili, da so njeno direktorico v Ljubljani mimoidoči napadli kar dvakrat v zadnjih desetih dnevih.

Javnost so o fizičnem napadu na Niko Kovač obvestili kar preko Twitterja, kjer zelo radi delijo aktualne zadeve Inštituta 8. marec. "V zadnjih desetih dnevih sem zaradi fizičnega napada drugič na policijski postaji. Na Bavarskem dvoru se je danes sredi belega dne z vso silo vame zaletel moški in me odrinil. Ob tem je vpil, da bo ubil mojega psa in "je*en Inštitut 8. marec, kaj izzivate"," piše v sporočilu, ki so ga danes objavili pri Inštitutu 8. marec. "Nisem bila sama, z mano je bila Maja. Uspeli sva mu zbežati. Vse skupaj se je zgodilo sredi belega dne. Ljudje so hodili mimo," je zadnjo neprijetno izkušnjo v središču mesta opisala Nika Kovač. 

A to ni edina slaba izkušnja, ki jo je doživela v zadnjih dnevih, kot dodajajo v Inštitutu 8. marec, gre za drugi napad v zadnjih desetih dnevih. "O vsem tem nisem želela pisati, ker sem naveličana, da sem žrtev. Ker o napadih ne govorim, da mami, očija, babic in dedkov ne skrbi. Pa se mi zdi v tem trenutku pomembno, da se zavedamo, kakšna je realnost. Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Ljudje so do nas nasilni in agresivni," je še pojasnila Nika Kovač. A pravi, da se zaradi takšnih groženj in napadov ne bo umikala. "Vse to je sistemsko spodbujano. Sama se do referenduma za javno RTV ne bom umikala. Ker tovarne grožnje producirajo takšno obnašanje. In ker je pomembno javno RTV pred tem obraniti," je sporočila politična aktivistka. 

Predsednik republike Borut Pahor je napad obsodil. "V zvezi z današnjim nesprejemljivim napadom na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač vnovič obsojam vsako nasilje, verbalno in fizično. Zelo je pomembno, da vsako nasilje obsodimo vsi in gradimo trdno soglasje za strpno in vključujočo družbo," je zapisal. 

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal, da bo boj proti sovražnemu govoru ena od njihovih prioritet. "Hujskanje določenih medijev in visokih političnih funkcionarjev, sedaj pa tudi fizično nasilje nad direktoric Inštituta 8. marec Niko Kovač, je nesprejemljivo, nizkotno in podlo. Vsakršno nasilje obsojam," je povedal. 

Na dogodek se je odzval ljubljanski župan Zoran Janković in ostro obsodil vsakršno nasilje. "Ponosen sem na to, da imamo v Sloveniji mlade posameznike, kot je Nika Kovač, ki si upajo jasno in glasno izraziti svoja stališča in stati za njimi. Nikakor ni opravičljiv ne verbalni ne fizični napad na posameznika zaradi tega," je poudaril. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 222
  • franc875 10:36 26.oktober 2022.

    Kar seješ to žanješ

  • radovednica 08:00 26.oktober 2022.

    Verjetno je nekomu "počil film" ker ima dovolj teh raznih nevladnih neumnosti, ki jih plačujemo mi, navadni in normalni državljani. Teh raznih "lezbo", "mazo" in ne vem še kakšnih "z enakimi možnostmi" ima narod že preko glave. Sicer pa res ...prikaži več kot je bilo že komentirano. Kdo bi se hotel še dotakniti takšnega malega, zavaljenega, lenega knedeljna. Malo se ozri v ogledalo, če si upaš oziroma ga sploh imaš?!

  • Vrtnica 23:05 25.oktober 2022.

    Ali zna kuhat ,pomivat ali pa pomerat?