Slovenija
21 ogledov

Središče Ljubljane = prizorišče potresa

Reševanje
1/10
Saša Despot
Središče Ljubljane je danes prizorišče potresa. Tak je namreč scenarij 18. državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa, v kateri sodeluje 14 ekip iz cele Slovenije oziroma več kot 700 ljudi. Zmagovalec se bo udeležil evropskega tekmovanja, ki letos poteka v Avstriji.

Po scenariju Ljubljano prizadene potres 8. stopnje (od 12) po evropski potresni lestvici, pod ruševinami pa je ujetih več sto ljudi. Reševalci bodo postopke reševanja do okoli 14. ure prikazovali na točkah na Kongresnem, Prešernovem, Ambroževem in Krekovem trgu, Petkovškovem nabrežju ter pri osnovni šoli Poljane in grajskem griču.

Ekipe, ki so zmagale na regijskih tekmovanjih

V današnjem preverjanju sodelujejo ekipe, ki so se najbolje odrezale na 13 regijskih tekmovanjih, na katerih se je skupno pomerilo 139 ekip prve pomoči. Ekipe prihajajo iz Sevnice, Zreč, Izole, Kranja, Makol, Gornje Radgone, Šentjerneja, iz občine Hrpelje-Kozina, Slovenj Gradca, Trbovelj in Maribora ter z Iga in s Ptuja. Lani se je najbolj odrezala ekipa iz Materije.

Predsednik organizacijskega odbora Branko Dervodel je na današnji predstavitvi državnega usposabljanja na ministrstvu za obrambo pojasnil, da so namen današnjega tekmovanja prav aktivnosti v urbanem središču in tako bližina ljudem, ki se lahko spoznajo z delom ekip prve pomoči. To pa pomeni tudi večje osveščanje prebivalstva o pomenu prve pomoči, je dejal Dervodel pa tudi možnost vključevanja mladine. V današnjih aktivnostih sodeluje kar 500 osnovnošolcev.

Spregovorili tudi o sredstvih

Generalni sekretar Rdečega križa Danijel Starman je spomnil, da je temeljno poslanstvo ekip prve pomoči Rdečega križa in civilne zaščite zagotavljanje zdravstvene oskrbe ob hudih množičnih naravnih ali drugih nesrečah. Na Rdečem križu so doslej usposobili 74 ekip prve pomoči, letos jih bodo še deset, njihovo usposabljanje pa je najbolj celovito izobraževanje iz prve pomoči za nezdravstvene delavce, je dejal.

Starman zato upa, da jim bo letos in prihodnje leto uspelo ohraniti vsaj isto višino sredstev, kot jih iz proračuna prejemajo sedaj.

Tudi minister za obrambo Aleš Hojs upa, da bodo v prihodnje lahko zagotovili vsaj toliko proračunskih sredstev kot letos.

Pozdravil je odločitev, da letošnje usposabljanje poteka v slovenskem glavnem mestu, ki ga prav tako lahko prizadenejo naravne nesreče, denimo potres, ki je po Hojsovih besedah ena "tistih groženj, ki je najbolj latentna in se je najbolj bojimo". Hojs si je nekaj letošnjih vaj že ogledal, danes pa je izpostavil pomen služb prve pomoči, predvsem pa pohvalil prispevek prostovoljcev, saj da "brez teh služb in posameznikov tudi naše varnosti ni".


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.