Slovenija
27021 ogledov

Srednjeročna napoved: Čaka nas nova snežna pošiljka!

Sneg Profimedia
Kakšno vreme nas čaka?

"Evropo je zajel polarni mraz, temperature pri nas so okoli sedem stopinj pod dolgoletnim povprečjem," poročajo pri portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Le na skrajnem severu Evrope in v arkičnemu krogu so temperature nad dolgoletnim povprečjem."

Najprej otoplitev in dež

Danes in jutri bo po napovedih portala še mrzlo, severno od Alp pa bo še snežilo, v torek pa bo po nižinah že zapihal jugozahodni, v višinah bo še vztrajal severozahodni veter. "Še bo suho vreme," napovedujejo pri portalu. "V sredo se bodo začele pojavljati padavine zlasti v zahodni, osrednji in južni Sloveniji, na vzhodu bo še suho. Podobno vreme bo tudi v četrtek, takrat bo nad nami najtoplejši zrak. Po nižinah bo večinoma deževalo, verjetno tudi v Ratečah in Kranjski Gori."

Evropo je zajel polarni mraz, temperature pri nas so okoli 7 stopinj pod dolgoletnim povprečjem.(slika 1) Le na skrajnem...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 17. januar 2021

Prihodnji vikend hladna fronta s snegom

V petek se bodo padavine predivodma razširile nad vso Slovenijo, v noči na soboto pa nas bo prešla hladna fronta. "Nad Genovskim zalivom bo nastal sekundarni ciklon, ki se bo začel pomikati proti Jadranu," piše Gregor Skok. "Po glavnem zagonu evropskega modela se bo v soboto zjutraj nad Jadranom poglobil ciklon. Sledi občutna ohladitev, saj bomo prišli v zavetrno stran ciklona, vetrovi v višinah bodo potegnili od jugovzhoda, zapihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem burja. Meja sneženja se bo lahko spustila do nižin. Vejetno bo povsod zapadlo nekaj centimetrov snega, še najmanj možnosti je na severovzhodu, največ pa v južni Sloveniji."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za popoldne napoveduje zmerno, ponekod pretežno oblačno vreme. "Zvečer bo na Primorskem prehodno zapihala šibka burja," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem do sedem stopinj Celzija."

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature bodo od -12 do -4, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od -2 do 3, na Primorskem do 7 stopinj Celzija.

V torek se bo na Primorskem in Notranjskem postopno pooblačilo, drugod bo še povečini delno jasno. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. V sredo bo na severovzhodu delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno, v jugozahodni ter ponekod v osrednji in južni Sloveniji bodo občasno rahle padavine. Po nižinah bo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Nad severnim Sredozemljem je ciklonsko območje, ki se pomika proti jugovzhodu," razlagajo pri Arsu. "V višinah priteka nad naše kraje vlažen in malo manj hladen zrak."

Od 21. do 26. januarja

Od četrtka do nedelje bo nad zahodno Evropo in severno Evropo vztrajalo obsežno ciklonsko območje, naši krajih bodo pod vplivom malce toplejših in bolj vlažnih zahodnih in jugozahodnih vetrov. Po naslednjem vikendu trenutno kaže na bolj suho vreme.

Prevladovalo bo oblačno in vetrovno vreme. Občasno se bodo pojavljale padavine, ki jih bo več v zahodnih krajih. Največ padavin bo predvidoma v petek in soboto. Po nižinah bo povečini deževalo. Po naslednjem vikendu kaže na več sončnega vremena.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • otto 07:38 18.januar 2021.

    Polarni mraz???? Vi sploh veste kaj je polarni mraz bolniki?

  • Avatar drecos
    drecos 19:32 17.januar 2021.

    ma dej srednjerocna lazniva banda pejte spat