Slovenija
58889 ogledov

Srednjeročna napoved: Kaže, da nas čaka dobra zima

Mraz, zima in termometer Profimedia
"Polarni vrtinec bo velik del zime večinoma pod pritiskom, enkrat s pacifiške, drugič z atlantske in tudi s sibirske strani. Kaj se bo dogajalo v naši troposferi, pa bomo videli in poročali, če bo prišlo do večjih premikov …"

Sreda je zjutraj postregla z meglo po nižinah, ki se je čez dan razkadila, ko je jugozahodni veter segel do tal in premešal ozračje ter dvignil temperaturo. Kot napovedujejo vremenoslovci portala Ciklon.si, se bo v četrtek oblačnost zgostila tudi v osrednji Sloveniji, na vzhodu bo še deloma sončno, na zahodu in v osrednji Sloveniji bo že pogosto deževalo, pred vremensko fronto se bo krepil jugozahodni veter.

"Še bo razmeroma toplo, saj bodo temperature med 13 °C in 19 °C," pišejo v prognozi.

Kakšen bo zaključek tedna?

Kot pravijo, se bodo padavine v noči na petek razširile nad vso Slovenijo in v petek čez dan oziroma popoldne od severa ponehale. "Ohladilo se bo, na Primorskem bo zapihala šibka burja, čez dan bodo temperature le malo nad 10 °C."

Sobota bo na zahodu večinoma sončna, drugod pa se bo pojavljala megla. Oblačno bo, a dokaj toplo - temperature čez dan bodo med 9 °C in 13 °C, na Primorskem do 17 °C.

Tudi nedelja bo zjutraj sprva meglena, nato pa se bo razjasnilo, meglo bo razpihal veter, ki bo poskrbel tudi za odsotnost slane. Temperature bodo podobne kot dan prej.

Kaj sledi?

Tudi v prihodnjem tednu po njihovi oceni večje spremembe vremena ne bo. "V ponedeljek bo večinoma sončno z jutranjo meglo po nižinah in še razmeroma sveže. V torek nas bo v višinah spet dosegel nekoliko hladnejši zrak ob potovanju atlantske motnje čez Srednjo Evropo, na jugu lahko pade tudi kakšna kaplja dežja," napovedujejo.

V drugi polovici naslednjega tedna pa se bo nadaljevalo predvidoma suho vreme. Verjetnost da bomo v središču območje visokega zračnega pritiska, je velika, kar pomeni, da bo nastal temperaturni obrat, pravijo vremenoslovci. To pomeni, da bo vreme v gorah in na Primorskem večinoma sončno, v notranjosti pa bo precej megle oziroma nizke oblačnosti, ki zna vztrajati večji del dneva. 

Jutranja megla Slovenija Nad Slovenijo ogromen oblak žveplovega dioksida. Nas čaka kisli dež?

Stratosferski vzhodni veter ob nizki sončni aktivnosti ponavadi prinese dobro zimo 

Bliža se november in z njim hladnejše temperature. A kot pravijo na vremenoslovci portala Ciklon.si, je bil letos že oktober precej hladen, temperature so bile po njihovi oceni zagotovo hladnejše od dolgoletnega povprečja. 

Prognostiki pojasnjujejo, da se v oktobru navadno začne ustvarjati polarni vrtinec in dodajajo, da bo po dolgem času čez zimo kraljeval stratosferski vzhodni veter, ki ob nizki sončni aktivnosti ponavadi prinese dobro zimo. "Polarni vrtinec bo velik del zime večinoma pod pritiskom, enkrat s pacifiške, drugič z atlantske in tudi s sibirske strani. Kaj se bo dogajalo v naši troposferi, pa bomo videli in poročali, če bo prišlo do večjih premikov …" 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • leonardo83 18:43 21.oktober 2021.

    Tudi mene zanima kaj pomeni dobra zima! Članek razumljiv samo bitalcem 🤣🤣🤣

  • leonardo83 18:42 21.oktober 2021.

    Tudi mene zanima kaj pomeni "dobra zima" 😂🤣😂🤣 Veliko napisanega pa nobene vsebine! Kot da je novica od sta.

  • bi_ba 16:20 21.oktober 2021.

    Še za jutri ne uganejo, kaj šele za zimo. Ugibanja kot o virusu. Vedno kiksnejo.