Slovenija
43437 ogledov

Nad Slovenijo ogromen oblak žveplovega dioksida. Nas čaka kisli dež?

Jutranja megla Profimedia
Na Agenciji RS za okolje mirijo, da je oblak žveplovega dioksida prisoten le v višjih plasteh ozračja. Tudi padavin se ni treba bati - padavinski oblaki bodo pod strupenim oblakom.

Veter bo strupen oblak razširil nad Evropo

Na kanarskem otoku La Palma je, kot smo že poročali, že nekaj tednov aktiven ognjenik, ki bruha lavo, ob tem pa se v ozračje sproščajo tudi velike količine žveplovega dioksida (SO₂). Glavni tok lave je ustvaril nov rt, ki trenutno obsega 36 hektarjev veliko območje, kar je približno toliko kot 50 nogometnih igrišč. Zemljevid La Palme bo treba znova narisati.

Veter, ki bo pihal danes in jutri, bo oblak žveplovega dioksida razširil nad Evropo, a kot so sporočili z Agencije RS za okolje, posebnega razloga za skrb ni. Kot so pojasnili, meritve in modelski izračuni namreč kažejo, da je oblak žveplovega dioksida prisoten le v višjih plasteh ozračja, nad pet tisoč metrov nadmorske višine.

V Sloveniji so današnje izmerjene vrednosti žveplovega dioksida običajne in so daleč pod mejno vrednostjo škodljivega vpliva na zdravje. Na Arso pričakujejo, da bo podobno tudi v prihodnjih dneh, v primeru, da se bo stanje spremenilo, pa bodo javnost pravočasno obvestili. 

Motnost v ozračju posledica onesnaženega zraka s trdimi delci

Številni so izrazili skrb zaradi motnosti v ozračju, saj so menili, da je to posledica strupenega oblaka, a na Arso so pojasnili, da je ta motnost posledica dotoka bolj onesnaženega zraka z delci PM iznad Padske nižine. "Zrak ni najbolj čist, je pa predvsem v zimskem času pogosto tako onesnažen. Pogosteje k onesnaženosti prispevajo lokalni viri."

Tudi kislega dežja se ni za bati - padavinski oblaki nastajajo pod gmoto žveplovega dioksida

Kako pa je s kislim dežjem? "Kisli dež seveda nastane, ko se SO₂ zmeša z vodo v ozračju. Vendar pa tokrat napovedi kažejo, da bo v času, ko bo oblak SO₂ nad Slovenijo, le malo rahlih lokalnih padavin (predvsem v hribovitem svetu), poleg tega bodo padavinski oblaki pod oblakom SO₂. Obsežna hladna fronta, ki potuje preko Evrope, potiska oblak SO₂ pred seboj proti vzhodu in ga že jutri proti večeru ne bo več nad Slovenijo. Tako že sama dinamika ozračja poskrbi, da do večjih težav s kislim dežjem ne bo prišlo," so pojasnili pod objavo.

Kam se premika oblak, si sicer lahko ogledate na tej povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:42 21.oktober 2021.

    no bodo vinarji lahko zastonj oprali sode.