Slovenija
89420 ogledov

Srednjeročna napoved: Konec meseca možen velik preobrat

Mraz Profimedia
Za resno napoved je še nekoliko prezgodaj, a kaže, da bi lahko prišlo do vdora polarne zračne mase s severa oziroma severovzhoda ...

V Ljubljani je bil december tretji najtoplejši s povprečno temperaturo 4,4 °C, toplejša sta bila le decembra v letih 2000 in 2006, ugotavljajo vremenoslovci portala ciklon.si. Iznad Sredozemlja je v drugi polovici meseca pritekal precej topel in vlažen zrak, zato je bilo zelo malo sonca, ob obali so ga imeli v zadnji dekadi le okoli 30 minut.

Meteorologi so spomnili na leto 1985, ko je po milem decembru sledil izredno mrzel januar. Takrat se v Ljubljani temperatura kar tri tedne ni dvignila nad ničlo. A to je "sedaj podobno znanstveni fantastiki", dodajajo. 

Vreme bo tudi jutri oblačno in za ta letni čas toplo, ponekod bo še padla kakšna kaplja dežja. V petek bo povečini sončno z jutranjo meglo po nižinah. Proti večeru bo oblačnost na zahodu naraščala. Najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C.

Konec tedna prehod vremenske fronte

Nato pa nas, ob koncu tega tedna, čaka klasičen prehod vremenske fronte. "Najprej bo zapihal jugozahodni veter, ki se bo nižinah prebudil v soboto popoldne, najmočnejši pa bo v nedeljo. Nedeljsko jutro bo precej toplo, čez dan in popoldne tudi blizu +15 °C v vzhodni polovici Slovenije. Glavnina padavin bo padla v zahodni polovici v noči na ponedeljek in ponedeljek dopoldne. V ponedeljek popoldne pa bo težišče padavin predvidoma na vzhodu. Meja sneženja bi se lahko ob koncu padavin spustila na okoli 1000 metrov," napovedujejo.

Kaj sledi? Vremenoslovci pravijo, da se bo po vremenski fronti sicer ohladilo, a le prehodno. Že sredi prihodnjega tedna namreč sledi nova otoplitev z afriškim grebenom. "Vsi izračuni nam dajejo do 20. januarja podobno sliko z islandskim minimumom," dodajajo.

V zadnjem januarskem tednu oziroma v zadnjih desetih dneh pa bi, tako na portalu Ciklon.si, vendarle lahko prišlo do vdora polarne zračne mase s severa oz. severovzhoda. Ob tem poudarjajo, da je kljub nekaj signalom, ki nakazujejo k temu, za resno napoved vendarle še prezgodaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • drecos123 21:30 04.januar 2023.

    buče vsekane karte so karte vreme bo naredilo svoje pa karta gor ali dol pametnjakoviči brihtni, vremenu ne morete ukazovati pa itak je ze vse zmesano

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:31 04.januar 2023.

    Kaj so to vremenoslovci, preroki ali pač ljudje, ki radi ugibajo? Meni bi se za kaj takega zdelo škoda toliko enega šolanja.

  • Boschtjan Zupanchich 19:58 04.januar 2023.

    Možno je itak Vse, buče zmešane !!! ! !!!