Slovenija
30210 ogledov

Srednjeročna napoved: "Konec poletja, zadišalo bo po jeseni"

Jesensko vreme Profimedia
Kakšno vreme nas čaka?

"Po srednjeročnem izračunu bo počasi zadišalo po jeseni," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "S 1. septembrom se začne meteorološka jesen. Po osvežitvi bo proti koncu tedna spet bolj vroče. Nad Atlantikom oz. ZDA imamo trenutno aktivne tri tropske sisteme, dva, Fred in Henri, bosta potovala proti Evropi. Pričakovati je, da bo vso energijo pognalo proti severu, nad Islandijo bo v začetku naslednjega tedna verjetno nastal močan greben."

Konec tedna vroče

Do konca tedna se bo vročina po napovedih CIklon.si postopna vrnila, tridesetice bodo možne tudi drugod in ne le na Primorskem. "Prevladovalo bo sončno vreme, kakšna vročinska nevihta je v petek možna v gorskem svetu in v soboto na severu države," pišejo pri Arsu. 

Prihodnji torek nova ohladitev

"V ponedeljek, 23. avgusta bo še sončno in vroče, zapihal bo jugozahodni veter, kot znanilec poslabpšanja vremena pred vremensko fronto, ki nas bo dosegla v torek," piše Gregor Skok. "V ponedeljek proti večeru na severu že lahko nastanejo krajevne plohe in nevihte, ki se bodo v noči na torek predvidoma širile proti jugu. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi padavinami. Osvežilo se bo saj bodo temperature čez dan le do okoli 25, na Primorskem do okoli 29 stopinj Celzija."

Po zadnjih izračunih bomo tudi v sredo še vedno pod vplivom atlantske motnje, verjetno pa bodo padavine pogostejše na jugu države. "Proti koncu tedna se bo verjetno vreme stabiliziralo, saj bodo zapihali bolj suhi in hladnejši severni vetrovi, na Primorskem šibka burja, vremenska motnja pa se bo postopna umaknila nad vzhodno polovico Evrope," še pišejo pri Ciklon.si. "Temperature bodo primerne letnemu času, s svežimi jutri."

Začetek meteorološke jeseni je za meteorološki izračun še precej daleč. "Trenutno kaže na sončno in stabilno vreme z anticiklonom nad južnim in deloma osrednjim delom Evrope," še piše Skok s Ciklon.si.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za popoldne napoveduje sončno vreme. "Ponekod bo pihal šibak veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Primorskem do 29 stopinj Celzija."

Jutri bo pretežno jasno, sredi dneva in popoldne bo nekaj oblačnosti predvsem v severnih krajih. Ponekod bo pihal šibak južni do jugovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, v mraziščih Notranjske okoli 5, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 23 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija.

V petek in soboto bo precej jasno in postopno topleje, le jutra bodo ostala bolj sveža. V soboto popoldne bo na severu možna kakšna vročinska nevihta.

"Nad Skandinavijo je območje nizkega, nad jugozahodno in srednjo Evropo pa območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Od severovzhoda k nam priteka razmeroma hladen in postopno bolj suh zrak."

Od 22. do 27. avgusta

Do ponedeljka bo nad Alpami vztrajalo šibko območje visokega zračnega tlaka. Od torka naprej bo predvidoma vpliv atlantskih vremenskih front dosegel tudi naše kraje.

 | Avtor:

Do ponedeljka bo sončno, popoldanske temperature zraka po nižinah bodo okoli 30 stopinj Celzija. Od torka naprej kaže na nestanovitno vreme z občasnimi padavinami in osvežitvijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • radovednica 18:25 18.avgust 2021.

    To, dež potrebujemo! Da preženemo idiote, ki se pacajo na vročini, pri "prijateljčkih hrvatih" in jim nasedajo, da jih goljufajo.. A bo vendarle normalno, brez teh trapastih vročinskih valov 30+ stopinj?

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:37 18.avgust 2021.

    A Cizlja iz IJS pa niste vprašal kaj on napoveduje

  • Avatar drecos
    drecos 14:00 18.avgust 2021.

    super konec te bolne vročine