Slovenija
12248 ogledov

Srednjeročna napoved: "Ponovno pišemo o samih ekstremnih situacijah"

Pomlad
Veter se bo do večera po vsej državi umiril. Kaj nas čaka potem?

Vremenoslovci za danes napovedujejo pretežno oblačno vreme, pihal bo močan jugozahodni veter. "V zahodnih in osrednjih krajih bo občasno rahlo deževalo, proti večeru pa bodo padavine zajele tudi severovzhodne kraje," pišejo pri Agenciji za okolje. "Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15 stopinj Celzija."

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, občasno bodo manjše krajevne padavine. "V južni polovici Slovenije bo še pihal zahodni veter, na Štajerskem in v Pomurju pa severozahodni veter," pišejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo v severni Sloveniji od 2 do 5, drugod od 6 do 12, najvišje dnevne v alpskih dolinah okoli 7, drugod od 11 do 17 stopinj Celzija."

OPOZORILO

V ponedeljek bo pihal močan jugozahodnik, ki bo v sunkih na izpostavljenih mestih dosegel hitrost od 70 do 100, v višjih legah vzhodne Slovenije pa tudi prek 100 km/h. Veter bo zvečer oslabel.

V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo manjše, krajevne padavine. V četrtek bo sončno z občasno povečano oblačnostjo.

"Nad severno polovico Evrope je globoko ciklonsko območje, vremenska fronta se razteza prek vzhodne in srednje Evrope ter vzdolž Alp," razlagajo pri Arsu. "Z močnim jugozahodnikom priteka k nam topel in vlažen zrak."

Od 13. do 18. februarja

Nad Evropo bodo v višinah pihali razmeroma močni vetrovi zahodnih smeri. "Območje Alp bo prešlo nekaj oslabljenih vremenskih front, ki pa večjih padavin našim krajem ne bodo prinesle," pišejo pti Arsu. "V petek se bo nad osrednje Sredozemlje vdrla višinska dolina hladnega zraka, ob koncu tega in v začetku prihodnjega pa bo nad nami območje visokega zračnega tlaka."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V četrtek bo suho in deloma sončno. V petek bodo padavine spet verjetnejše, nato bo do torka predvidoma suho. "Do nedelje bodo jutranje temperature okrog ledišča, dnevne okoli 10 stopinj Celzija, v začetku prihodnjega tedna pa bo predvidoma nekoliko topleje," pišejo pri Arsu.

Podo padale dvajsetice?

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno napoved, piše, da nas v tem tednu čaka dinamično vreme s prehodom dveh vremenskih front. "Prva nas bo prešla v sredo in druga v petek zjutraj," napovedujejo pri Ciklon.si. "Vendar so to fronte, ki pridejo iz severozahoda, zato si kakšne večje količine padavine ne moremo obetati. Glavnina padavin bo na jugu države."

Ob koncu tedna se bo nad nas s Sredozemlja zelo hitro razširil Afriški anticiklon. "Tudi po nižinah bodo možne dvajsetice," pišejo pri Ciklon.si. "Ponovno pišemo o samih ekstremnih situacijah in upamo, da jih bo kmalu konec. Nismo pa ravno prepričani, da bo takšno dogajanje trajalo v nedogled, slej ko prej nam bo narava vrnila s kakšnimi polarnimi prodori, kar zadnja leta niso slučaj."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ofclotun 19:50 10.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks