Slovenija
14933 ogledov

Srednjeročna napoved: Pozabite na lepo vreme!

Majsko vreme Profimedia
Do 20. junija ni možnosti za ekstremno vročino.

Danes bo vreme po napovedih vremenskega portala Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno napoved, še sončno in toplo, čeprav bodo temperature nekoliko pod povprečjem za ta čas. "Če se spomnim peklenskega leta 2003, smo imeli ravno v tem času že temperature čez 30 stopinj Celzija," piše Gregor Skok. "Leto 2003 se tudi letos ne bo ponovilo, pred nami so lahko tudi obilne padavine. To pomeni, da do 20. junija ni možnosti za ekstremno vročino. Vlažnost tal bo namreč prevelika."

V torek zvečer prihaja sprememba vremena, ki bo uvod v bolj deževno in bistveno hladnejše obdobje. "Padavine se bodo v noči na sredo postopoma razširile nad vso Slovenijo," pišejo pri Ciklon.si. "V visokogorju bo spet snežilo in na Kaninu se bo očitno smučarska sezona podaljšala globoko v junij. Tudi v četrtek in petek bo spremenljivo s pogostimi padavinami, čez dan bo večinoma pod 20 stopinj Celzija."

ITCZ je še vedno na ravni lanskoletnega, morda za odtenek višje. Vsekakor pa premalo da bi imeli nad Sredozemljem...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 09. maj 2021

V petek se bo začelo proti Sredozemlju spuščati novo ciklonsko območje in po črnem scenariju bi lahko to po napovedih Ciklona prineslo obilne padavine. "Zaenkrat je verjetnejši scenarij od zgornjega nova ohladitev okoli 19. maja z novim vdorom doline nad območje Alp," pravijo pri Ciklon.si in dodajajo, da nekateri portali že pišejo o stabilnem afriškem anticiklonu v zadnjem tednu meteorološke pomladi, a sami menijo, da nas čaka še naprej bolj spremenljivo vreme.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje pretežno jasno vreme, nekaj oblačnosti bo dopoldne na zahodu. "Pihal bo šibak do zmeren jugozahodni veter," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 25, na vzhodu do 27 stopinj Celzija."

Jutri bo sprva še sončno. Popoldne se bo na zahodu pooblačilo, pojavljati se bodo začele manjše padavine. Pihal bo veter južnih in vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, ob morju in na severovzhodu do 14, najvišje dnevne na zahodu od 19 do 23, drugod od 24 do 27 stopinj Celzija.

Padavine se bodo v noči na sredo od zahoda okrepile in razširile nad večji del države. Nastane lahko tudi kakšna nevihta.

V sredo in četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in posameznimi nevihtami. Manj padavin bo na vzhodu, kjer bo pihal jugozahodnik.

"Nad Balkanom in delom vzhodne Evrope je območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Nad Britanskim otočjem se zadržuje ciklon, hladna fronta je dosegla zahodno Evropo. Pred njo nad naše kraje z jugozahodnim vetrom doteka razmeroma suh in topel zrak."

Od 13. do 18. maja

Večji del Evrope bo pod vplivom območja z nizkim zračnim tlakom, v višinah se bo zadrževala hladna in nestabilna zračna masa. Ob koncu obdobja se bo najverjetneje iznad zahodne Evrope proti vzhodu razširilo območje z visokim zračnim tlakom.

 | Avtor:

V četrtek in petek bo spremenljivo vreme, predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo krajevne padavine, ki bodo v petek predvidoma nekoliko manj pogostejše. Dnevne temperature bodo večinoma med 15 in 20 stopinj Celzija. Tudi v nadaljevanju bo vreme še nestalno z možnostjo padavin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • miho 10:18 10.maj 2021.

    Če ne bo možno potovati, ne rabimo poletja.