Slovenija
10433 ogledov

Srednjeročna napoved: Pred nami je prvi pravi vročinski val!

Vreme: Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam? Profimedia
Pred nami so vroči dnevi, živo srebro bo skočilo v nebo.

"Prva polovica junija je za nami, po celem svetu pa je bilo vreme precej ekstremno," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Imeli smo ekstremno vročino nad območjem Sahare v Severni Afriki ter vse do Arabskega polotoka. Ponekod na severu Rusije je bilo rekordno toplo, vmes pa se je v kratkem času ohladilo za okoli 30 stopinj in zapadel je sneg. Ekstremno je bilo tudi v Severni Ameriki. V zvezni državi Manitoba smo imel izjemen vročinski val, le nekaj dni pred tem pa je snežilo. Vse to je posledica podnebnih spremeb."

Dodajajo, da je pred nami prvi vročinski val letos. "Ponekod so že danes presegli 30 stopinj Celzija (Bilje, Dolenje, Podnanos, Nova Gorica, Kranj)," navaja Gregor Skok. "Iz dneva v dan bo še kakšno stopinjo več. Afričan bo poskrbel, da bodo tudi toplejša jutra. Zelo verjetno bomo od petka naprej imeli marsikje že tropsko noč, kar pomeni da temperatura ne bo padla pod 20 stopinj Celzija. Največji kandidat je vselej zaradi precej betonskih površin Ljubljana."

Najnovejši izračun evropskega modela po pisanju Ciklon.si kaže, da bo precej vroč zrak nad nami med soboto in ponedeljkom. "Lokalno bo šlo ponekod verjetno do 35 ali 36 stopinj Celzija," pišejo pri Ciklon.si. "Tudi Ljubljana ne bo zaostajala, saj bi moralo od sobote naprej biti že v soboto vsaj 34 stopinj Celzija, v nedeljo in ponedeljek pa pričakujemo 36 stopinj."

Večjih padavin po pisanju portala do torka ne bo, saj se bodo večinoma pomikale severno od Alp. "Kakšna osamljena vročinska nevihta vseeno lahko nastane, vendar nič resnega," še pišejo pri Ciklon.si. "V drugi polovici naslednjega tedna je videti nov spust doline iznad Atlantika proti zahodnemu Sredozemlju, ki bo še bolj utrdila Afričana nad južnim in deloma osrednjim delom Evrope. Tako da kakšne resnejše ohladitve do začetka julija ni videti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 19:56 17.junij 2021.

    Super, končno se bo morje malo ogrelo!

  • eminenca 14:37 17.junij 2021.

    jah pritožuje se vedno vsi, ampak mesec nazaj v budah, zeblo do kosti ... evo zdej pa to ... a letni časi ne obstajajo več al kaj ... čudaško vreme, vse zjeban do konca

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 23:41 16.junij 2021.

    Še pred par dnevi je bilo kup pritoževanj da je prehladno. Zdaj bo pač vroče. Nič čudnega saj je poletje