Slovenija
15751 ogledov

Srednjeročna napoved: Pred nami je prvi vročinski val!

Vročinski val
Čaka nas dolgo, suho in vroče poletje.

"Zadnji izračuni najprestižnejšega evropskega modela kažejo, da bo junij zlasti v okoli Črnega morja še razmeroma hladen, drugod pa naj bi že imeli vročino, kar velja zlasti za področje Francije in Španije," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Pri nas naj bi bile temperature v skladu z dolgoletnim povprečjem. Julija naj bi tudi pri nas imeli več vročinskih valov, podobno naj bi bilo tudi avgusta, vročina pa naj bi pritisnila ravno na območju Alp. Čaka nas torej dolgo, suho in vroče poletje 2021."

Opozarjajo, da je treba biti previden s temi izračuni, saj je bil denimo marčevski izračun napačen - kazal je namreč nadpovrečno toplo pomlad nad vzhodnim delom Evrope, na koncu pa so bile, kot poudarjajo pri Ciklonu prav na tem območju najbolj negativne temperaturne anomalije.

"Dolgo smo čakali na temperature, ko nam ni treba več zjutraj obleči toplih oblačil in sedaj bo tak tip vremena trajal vsaj do 15. avgusta," pišejo pri Ciklon.si. "Nestabilno vreme bo trajalo še do nedelje, v ozračju je ogromno vlažnega in nestabilnega zraka, kar pomeni, da bodo vsak dan večinoma v popoldanskem času nastajale krajevne plohe in nevihte. Spremenljivo obdobje se bo zaključilo v nedeljo, v noči na nedeljo nas bo prešla oslabljena vremenska fronta z nekaj dežja."

Nato se bo po napovedih Ciklona vsaj nekad dni dolgo suho obdobje, saj se bo anticklon iznad Zahodne Evrope razširil proti vzhodu. "Proti zahodnemu Sredozemlju se bo vdrla dolina s hladnejšim zrakom, to je recept za vročino pri nas," piše Gregor Skok. "Suho obdobje zna trajati od nedelje do četrtka 17. junija. Prvič letos je realno pričakovati vroče dneve, koliko pa jih bo, je zaenkrat težko reči."

Od sredine do konca prihodnjega tedna bi lahko po napovedih Ciklon.si imeli celo imeli prvi vročinski val. "Vse bo odvisno od tega, odporen bo Afričan proti ciklonskemu območju nad zahodnim delom Sredozemlja," pišejo pri Ciklon.si. "V četrtek in petek je pričakovati pri nas lokalno tudi do 35 stopinj Celzija."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za popoldne napoveduje povečini sončno vreme, tu in tam bo nastala kakšna krajevna ploha ali nevihta. "Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Razmeroma pogosto se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte. Jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 22 do 27 stopinj Celzija.

V petek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, predvsem sredi dneva in popoldne bodo še krajevne plohe ali nevihte.

V soboto bo več sončnega vremena, popoldanske nevihte bodo manj verjetne.

"Iznad jugozahodne se proti srednji Evropi širi območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "V višinah priteka k nam od severa še razmeroma hladen in nestabilen zrak."

Od 13. do 18. junija

Smer višinskih vetrov nad Alpami se bo iz severne prek zahodne počasi obračala na jugozahodno. Tako bo k nam postopno pritekal toplejši in bolj suh zrak.

 | Avtor:

Od nedelje do petka kaže na večinoma sončno poletno vreme, verjetnost popoldanskih neviht bo zelo majhna. Najvišje dnevne temperature se bodo približale 30 stopinjam.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • eminenca 15:15 10.junij 2021.

    ne razumem, komaj sem slekel bundo, pa že vročinski val ... po tej logiki sledi po neznosni vročini samo še sneg do nižin in zimal pol leta ... ne razumem , kdo si je izmislu letne časa, to ne obstaja ...prikaži več več ... še manj pa razumem tiste bebce , ki nasedajo prepričanju, da smo za vse sami krivi ... sam osebno nisem niti malo kriv, ker sem ša kako raven

  • krucefiks 14:22 10.junij 2021.

    vreme bo kako bo,letos sem prebral že kako bo sam dež pa nestanovitno ,ko že drug govori prav nasprotno.Nekaj je zagotovo,vremenarji v Sloveniji ne zaslužijo svoje plače v to sem povsem prepričan.Precej bolje napovedujejo na hrvaškem,odkar se službeno vozim,lahko mirne ...prikaži večne duše pohvalim hrvaške vremenarje,pri nas ko zvečer preveriš vreme je zagotovo drugi dan vsaj pol zlaganga,oz. mislim da blefirajo