Slovenija
46948 ogledov

Srednjeročna napoved: Prihodnji teden nas čaka sprememba vremena

Mrzlo jutro Profimedia
Po "toplem jesenskem" vremenu sledi obrat z nižjimi temperaturami.

Zadnje dni je vreme bolj jesensko kot zimsko. "Razlog je afriški anticiklon, ki še vedno vpliva na vreme pri nas," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno napoved. "Danes je bilo tudi v notranjosti več sonca, ker je veter v višinah nekoliko oslabel. Počasi se kaže vremenska slika do konca tega leta. Konec tedna temperaturne anomalije ne bodo več tako visoke, vseeno pa bo še vedno po nižinah nekaj stopinj topleje glede na 1981-2010."

V Avstriji za božič sneg, pri nas hladno in suho

Sprememba po napovedih portala prihaja v naslednjem tednu, z odcepom atlantske doline nad jugovzhodno Evropo in dvigom azorskega anticklona proti severu. "Takrat bi lahko padli pod popolnoma drugačen tip vremena," pišejo pri Ciklon.si. "Zapihali naj bi bistveno hladnejši severozahodni do severni zračni tokovi, nekaj zime je tako vsaj po temperaturah vendarle na vidiku."

Pri Ciklon.si pričakujejo sicer bolj suho ohladitev. "Ob taki vremenski sliki je vreme idealno za uživanje v naravi, saj so ob nizki relativni vlažnosti ozračja razgledi res čudoviti," pišejo pri Ciklon.si. "Popolnoma drugačen tip vremena pa je severno od Alp, v Avstriji bo okoli Božiča snežilo večinoma do nižin, pri nas pa se bomo ob severnem vetru kopali v soncu."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje napoveduje, da bo ponoči in jutri bo v vzhodni Sloveniji občasno delno jasno, drugod pretežno oblačno. "Predvsem v hribovitih krajih zahodne in južne Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo," pišejo pri Arsu. "Ob morju bo pihal šibak jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 10, ob morju okoli 12, najvišje dnevne od 11 do 17, v severozahodni Sloveniji okoli 8 stopinj Celzija."

V petek bo v zahodni polovici države pretežno oblačno z nekaj dežja, na vzhodu pa deloma sončno. "Še bo toplo za ta čas," pišejo pri Arsu. "Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju se bo krepil jugo."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V soboto dopoldne dež

V noči na soboto se bo dež na zahodu nekoliko okrepil in razširil na vso Slovenijo. V soboto bo oblačno, predvsem dopoldne bo občasno še deževalo. Veter bo oslabel.

"Nad jugovzhodno Evropo je območje visokega zračnega tlaka, nad jugozahodnim delom Sredozemlja pa je plitvo ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "Od juga priteka k nam topel in dokaj vlažen zrak."

Od 22. do 27. decembra

V nedeljo nas bo prešla naslednja vremenska fronta, nato se bo smer višinskih vetrov nad območjem Alp postopno obrnila na severozahodno smer.

vvv

V nedeljo bo oblačno, padavine se bodo znova razširile na vso Slovenijo. "Meja sneženja bo med 900 in 1200 metri," napovedujejo pri Arsu. "Padavine bodo v noči na ponedeljek povsod ponehale in od ponedeljka do petka bo suho vreme z jutranjo in dopoldansko meglo po nekaterih nižinah. Hladneje bo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.